Žrtvovanje grafike zbog štednje energije: U Microsoftu razmišljaju o energetski učinkovitijem grafičkom modu za Xbox i računala

Dok gamer miruje ili je neaktivan tijekom igranja videoigara, Xbox bi automatski mogao smanjiti grafičke postavke kako bi se uštedjela energija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.11.2022. / 14:57

Kontroler za Xbox (Foto: Afp)

Živimo u vremenu kada treba biti jako pažljiv i štedljiv s energentima čija cijena, pogotovo od početka rata u Ukrajini, divlja. O načinu uštede energije razmišljaju i u Microsoftu te postoji mogućnost da bi mogli predstaviti opciju za aktivaciju energetski učinkovitog grafičkog moda u igrama na računalima i Xboxu.

Xbox Je li ovo najava poskupljenja konzola? Microsoft gubi do 200 dolara po svakom prodanom Xboxu

Naime, kompanija trenutačno provodi istraživanja na svom Xbox Insider Hubu s kojima želi provjeriti koje bi opcije njihovim korisnicima, odnosno gamerima bile zanimljive. Među inim, jedna od tih opcija koju su predložili jest i mogućnost optimiziranja postavki poput rezolucije, vizualnih efekata i frame ratea kako bi se uštedila energija. Dakle, u tom slučaju korisnici bi mijenjali dobru grafiku i vizualni prikaz igre za manju potrošnju energije. Takve energetski učinkovite postavke automatski bi se aktivirale u situacijama u kojima igrač neko vrijeme miruje ili je neaktivan na određeno vrijeme.

Pitanje je tko bi od gamera želio pristati na takav kompromis koji bi im vjerojatno pokvario iskustvo igranja, no s obzirom na to svakodnevno čitamo o novim poskupljenjima, kao i upozorenjima kako bi se situacija u budućnosti mogla još pogoršati, možda bi dijelu korisnika takva opcija zaista mogla biti zanimljiva.

Ono što svakako treba naglasiti jest da je ovdje riječ samo o anketi s kojom ekipa iz Microsofta želi opipati bilo gamera oko te opcije tako da, ako mnogi na nju pokažu palac dolje, od nje vjerojatno neće biti ništa. Ipak, zanimljivo je vidjeti o kakvim idejama razmišlja ekipa iz američke kompanije

Xbox Microsoft napada tržište mobilnih igara

Istraživanje je prvenstveno fokusirano na Xbox, no ta bi se opcija mogla proširiti i na igre na osobnim računalima.

Izvor: Games Radar

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti