Prvi čovjek Xboxa otkrio kakve promjene možemo očekivati u budućnosti na tržištu videoigara

Budućnost donosi cross-play, odnosno mogućnost igranja s gamerima na različitim konzolama, a druga su igre koje više neće biti ekskluzivne za posebne platforme.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.08.2022. / 10:15

Phil Spencer (Foto: Afp)

Tržište videoigara u budućnosti bi se moglo u potpunosti razlikovati od situacije koja na tom tržištu vlada danas. Ratovi konzola mogli bi postati prošlost, kao i skupa gamerska računala koja više neće biti potrebna za pokretanje najjačih računalnih igara. Takav hardver trebali bi zamijeniti jeftiniji uređaji koji će biti povezani sa streaming servisima, no za korištenje takvih servisa i igranje trebat će plaćati mjesečnu pretplatu. Slično na način na koji danas možemo gledati Netflix na brojnim uređajima, dok god plaćamo pretplatu za taj servis.

Xbox (Foto: AFP) Napokon smo saznali približne prodajne brojke Microsoftove konzole Xbox One

Govoreći o budućnosti na ovom tržištu, Phil Spencer, prvi čovjek za videoigre u Microsoftu zadužen za Xbox spomenuo je dvije stvari koje bi se također trebale promijeniti. Prema njemu, budućnost donosi cross-play, odnosno mogućnost igranja s gamerima na različitim konzolama, tj, platformama, a druga su igre koje više neće biti ekskluzivne za posebne platforme.

Možda u vašem kućanstvu kupite Xbox, a ja kupim PlayStation i naša djeca žele zajedno igrati, ali ne mogu zato što smo kupili krivi komad plastike i povezali ga s TV-om, slikovito je problem cross-playa opisao Spencer. Smatra kako bi tehnološke kompanije trebale omogućiti gamerima da pronađu prijatelje i igraju igre s njima, nevezano za uređaje koje koriste: Dugoročno, mislim da je to dobro za industriju.

CoD: Modern Warfare U Sonyju su zabrinuti zbog Microsoftove akvizicije Activision Blizzarda

Ipak, vjeruje kako trenutačno postoje “neki ljudi u nekim kompanija” koji ne razmišljaju slično. Na Business Insideru spominju primjer Sonyja koji dugo vremena nije htio omogućiti cross-play Fortnitea, odnosno da korisnici PlayStationa mogu igrati s gamerima koji igraju na drugim platformama. Prije četiri godine Spencer je kritizirao tu Sonyjevu praksu za koju je rekao da ne pomaže nikome - niti developerima koji žele da se njihove igre igraju, a još manje gamerima koji samo žele igrati sa svojim prijateljima.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti