Zamjena za konzole i računala: Microsoft razvija jeftiniji uređaj za streamanje videoigara

Mnogi vjeruju kako je budućnost tržišta videoigara u streamingu, za što nam neće trebati skupe igraće konzole ili nabrijana gamerska računala.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.05.2022. / 11:02

Kontroler za Xbox (Foto: Afp)

Za uživanje u najjačim i hardverski najzahtjevnijim videoigrama u budućnosti nam neće trebati nabrijana računala ili konzole poput Xboxa i PlayStationa, već ćemo ih moći pokretati i na jeftinijim uređajima ili čak pametnim telefonima i tabletima. To će biti moguće zahvaljujući servisima za streaming videoigara koji su već dostupni, no koji još nisu dovoljno rašireni, niti dostupni svim korisnicima.

Slika nije dostupna Microsoft priprema nadogradnju za posljednju generaciju Xboxa

Princip rada takvih servisa prilično je jednostavan. Sav hardverski zahtjevan posao, koji danas obavljaju snažni procesori u konzolama ili u gamerskim računalima, obavljao bi se u oblaku i streamao, odnosno prenosio na posebne uređaje za igranje. Sve što je potrebno za igranje jest internetska veza te pretplata na gamerski streaming servis.

Takav servis već je predstavio Microsoft, kao i Google (Stadia), a nedavno je novu verziju takvog servisa najavio i Sony.

Kako bi dodatno popularizirali svoj cloud gaming servis, iz Microsofta su objavili kako razvijaju novi i jeftiniji uređaj koji će omogućiti stream videoigara s njihova cloud servisa. Taj uređaj neće imati nikakve skupe komponente, već će poput sadašnjih uređaja poput npr. Apple TV-a samo omogućiti prijenos igara korištenjem Microsoftova Cloud Gaming servisa koje će se moći igrati na svakom televizoru ili monitoru.

Ovaj je uređaj najavljen još prošle godine pod kodnim imenom “Keystone”, a prema posljednjim informacijama, američka kompanija nastavlja s njegovim razvojem, no uz određene izmjene.

Xbox (Foto: Microsoftov servis za streamanje videoigara stiže i na Xbox

Naime, naglašavaju kako konstantno preispituju svoje napore i saznanja kako bi korisnicima omogućili dodatnu vrijednost pa su se tako odlučili i na promjene pri razvoju uređaja Keystone. Vjeruju kako će s novim pristupom omogućiti dostupnost Xbox Cloud Gaminga većem broju gamera u budućnosti.

U ovim izjavama ljudi iz Microsofta vidimo dobre i loše vijesti za gamere - dobra je što zaista razvijaju jeftiniji uređaj s kojim će se moći pristupiti njihovom cloud servisu i igrati igre, a loša je što to, očigledno, neće biti tako skoro.

Izvor: Windows Central
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti