Microsoftov servis za streamanje videoigara stiže i na Xbox

Korisnici Xboxa uskoro će dobiti pristup Microsoftovom gamerskom servisu koji za mjesečnu pretplatu omogućiti pristup više od 100 igara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.08.2021. / 13:47

Xbox (Foto:

Način na koji igramo videoigre trebao bi se u budućnosti promijeniti na sličan način na koji su servisi poput Netflixa revolucionarizirali pristup videosadržaju. Uz određenu mjesečnu pretplatu sav sadržaj s Netflixa može se gledati na telefonima, tabletima, televizorima, računalima i drugim uređajima, bez dodatnih troškova, reklama i čekanja na preuzimanje sadržaja jer se filmovi i serije streamaju pa su dostupni odmah.

Igranje videoigara (Foto: Thinkstock) Jedan od razloga je i 5G: Dio stručnjaka smatra kako se bliži kraj igraćim konzolama

Slične servise, ali za videoigre, trenutačno razvijaju tehnološke kompanije poput Microsofta, Amazona i Googlea. Streamanje igara je kompleksnije jer su igre teže i zahtjevnije u odnosu na filmski sadržaj, što znači da je za maksimalni doživljaj potrebna velika brzina i mala latencija. Microsoft već ima svoj servis za streaming videoigara Xbox Cloud Gaming koji je dostupan korisnicima osobnih računala i mobilnih uređaja.

Njihov gamerski servis za cijenu od 15 dolara mjesečno omogućuje pristup katalogu od više od 100 igara koje se mogu igrati bez njihova preuzimanja. Dakle, dovoljno je samo platiti pretplatu za servis i uživati u igrama. Ono što je važno kod ovakvih servisa jest da oni ne ovise o snazi hardvera korisnika, odnosno procesorskoj snazi i grafici računala i telefona, već se igre vrte u Microsoftovom oblaku i samo streamaju putem interneta na uređaje.

Novost koju su iz Microsofta najavili ovaj tjedan na gamerskom sajmu Gamescom je da će Xbox Cloud Gaming biti dostupan i korisnicima Microsoftovih konzola- i to ne samo modelima Series X i S, već i na starijim modelima Xbox One. Tako će i korisnici starije generacije konzola imati pristup novim igrama koje njihove konzole sada ne mogu pokretati. Igre će se prikazivati u 1080p rezoluciji, uz 60fps. Ova će kompanija, naravno, nastaviti s ulaganjem u svoj gamerski hardver i konzole Xbox, no na vrijeme se žele pripremiti za budućnost u kojoj više neće biti konzola, već će se igre igrati većinom/isključivo u oblaku.

Xbox Tržište videoigara i konzola moglo je biti potpuno drukčije: Microsoft je pokušao kupiti Nintendo

Integracija Xbox Cloud Gaminga prvo će biti dostupna korisnicima Xbox Insidera tijekom jeseni, a nakon toga i ostalim vlasnicima konzola, no točan datum još nije poznat. Osim na konzolama, Microsoft svoj cloud servis za videoigre planira lansirati i na televizorima putem suradnje s proizvođačima TV-a.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti