Trebat će još vremena, no već je sada jasno kako će izgledati budućnost tržišta videoigara

Andrew Wilson slaže se s brojnim analitičarima koji smatraju da budućnost igranja pripada cloudu i streamingu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.06.2021. / 07:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Osim za mali dio fanova i kolekcionare, za većinu ljubitelja glazbe više nema previše smisla kupovati glazbu u fizičkim formatima poput CD-a. Čemu trošiti novac na kupovinu nekoliko CD-a ako vam za određeni mjesečni iznos koji je potrebno platiti mogu biti dostupni milijuni pjesama, a možete im pristupiti s kojeg god mjesta i uređaja želite.

Slika nije dostupna Microsoft pokrenuo "Netflix za videoigre" na Androidima

Streaming servisi poput Spotifya, Deezera, Apple Musica i brojnih drugih zaista su donijeli disrupciju na glazbeno tržište, a sličan scenarij možemo očekivati i na tržištu videoigara. To ipak neće biti tako skoro, no brojni su analitičari gamerskog tržišta uvjereni da u budućnosti više nećemo kupovati skupa računala ili konzole poput PlayStationa ili Xboxa, već ćemo igre moći igrati na brojnim uređajima - telefonima, tabletima, televizorima i drugim uređajima. Sve što će nam trebati jest dovoljno brza i stabilna internetska veza i pretplata za streaming servis za videoigre.

Dakle, na sličan način na koji su nam danas dostupne pjesme na Spotifyju ili serije i filmovi na Netflixu, u budućnosti će nam biti dostupne i videoigre. S tim se slaže i izvršni direktor kompanije EA Andrew Wilson, koji je, među inim i o budućnosti videoigara i streaming servisima, razgovarao s novinarom Fortunea. On je rekao kako je testirao Googleov gamerski servis Stadia te smatra kako budućnost tržišta videoigara donosi, umjesto posjedovanja igara, jednostavan pristup igrama kroz takve servise.

Za Stadiju kaže kako pruža prilično dobro iskustvo, no problem je bio multiplayer jer, kako je servis u ranoj fazi i broj korisnika i dalje je mali, trenutačno je teško pronaći ekipu koja bi sudjelovala u multiplayer igrama: Te igre su sada društvene mreže. To više nisu solo iskustva i igre koje smo igrali u našim sobama i podrumima, igramo ih s drugima i povezujemo se s drugim ljudima diljem svijeta.

Slika nije dostupna Netflix ulazi na potpuno novo tržište?

Ipak, prije nego što cloud streaming zamijeni računala i konzole, trebat će proći još neko vrijeme te još nekoliko krugova inovacija, kaže Wilson. Kada će to točno biti, naravno nije poznato, no itekako je jasno da su takvi servisi budućnost, a u njih već velike resurse ulažu velike kompanije poput Googlea, Amazona, Microsofta i Sonyja.

Izvor: 9to5Google

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti