Microsoft pokrenuo "Netflix za videoigre" na Androidima

Za korisnike na tržištima na kojima je xCloud dostupan bit će dovoljno platiti mjesečnu pretplatu, nakon čega će na svojim Androidima moći uživati u igrama kakve su dostupne na Xboxu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.09.2020. / 10:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Microsoftov gaming streaming servis kojeg mnogi analitičari i novinari nazivaju "Netflixom za videoigre" od jučer je dostupan na mobilnim uređajima koji rade na Androidu. Usporedba s Netflixom je jasna - kao što je za pristup sadržaju na Netflixu potrebno platiti određenu mjesečnu pretplatu, nakon čega se u serijama, filmovima, dokumentarcima i drugom sadržaju može neograničeno uživati na brojnim uređajima, od mobitela preko računala do TV-a, slično je sada moguće i s videoigrama.

Slika nije dostupna Samo 299 dolara: Microsoft službeno objavio cijenu novog Xboxa

Dakle, za pristup i igranje više od 150 naslova koliko je trenutačno u katalogu (broj će se, naravno, povećavati), bit će potrebno preuzeti aplikaciju Xbox Game Pass na telefone i tablete koji rade na Androidu i pretplatiti se na Ultimate verziju servisa, a potrebna je, naravno, brza i stabilna internetska veza te kontroler za upravljanje. Cijena mjesečne pretplate iznosi 15 dolara, dok je minimalna potrebna brzina 10 Mbps, a treba spomenuti kako zbog Appleove politike vezane uz njihovu trgovinu aplikacija, ovaj servis nije dostupan korisnicima Appleovih uređaja.

Uz Microsoftov streaming servis za igranje zahtjevnih videoigara više nije potreban skupi hardver ili Microsoftova konzola Xbox, već je dovoljno samo imati običan telefon ili tablet koji radi na Androidu - sama igra "vrti" se u oblaku i streama na telefone. Mnogi misle kako je upravo takav streaming igara budućnost ovog tržišta te, kako tehnologija bude napredovala, više se neće kupovati igraće konzole ili skupi gamerski hardver, već će biti potrebno samo plaćati mjesečnu pretplatu i u igrama uživati na mobilnim uređajima, računalima ili televizorima.

Project xCloud Pogledajte kako izgleda budućnost gaminga

Za razliku od Googleova streaming servisa Stadia koji je besplatna, no čiji korisnici ipak moraju kupovati igre koje se onda streamaju (odnosno Premium pretplatnici imaju pristup određenim besplatnim naslovima), korisnici Microsoftove usluge ne moraju plaćati igre, već je dovoljno platiti samo pretplatu za pristup svim igrama u kojima mogu neograničeno uživati - naravno, sve dok plaćaju pretplatu.

Microsoftov gamerski servis dostupan je na 22 tržišta (ne i na hrvatskom), a za one kojima nije dostupan, odnosno za gamere koji će i dalje ostati vjerni klasičnim konzolama velika uzbuđenja stižu već za dva mjeseca kada bi se u prodaji trebale pojaviti nove generacije Microsoftove i Sonyjeve igraće konzole.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti