Tržište videoigara i konzola moglo je biti potpuno drukčije: Microsoft je pokušao kupiti Nintendo

U nedavno objavljenoj priči o ulasku Microsofta na gamersko tržište prije dvadesetak godina saznali smo kako je američka kompanija pokušala kupiti Nintendo.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.01.2021. / 08:15

Xbox (Foto: AFP)

Prije lansiranja prvog modela Xboxa i ulaska na gamersko tržište Microsoft je pokušao osigurati ekskluzivne naslove za svoju prvu konzolu. Iako je o Xboxu puno toga poznato, brojni detalji koji su se prije dvadesetak godina događali iza kulisa nisu nam bili poznati. Sve do sada. Naime, zahvaljujući Bloombergu, saznali smo što je sve ekipa koju je tada vodio Bill Gates pokušavala napraviti kako bi njihov prvi korak na tržištu videoigara i početak borbe za Sonyjem bio što uspješniji.

Nintendo Velika godina za Nintendo: Analitičari predviđaju bolju prodaju Switcha od PS5 i novog Xboxa te predstavljanje modela Switch Pro

Jedna od prvih kompanija koju su tada namjeravali preuzeti, a koja je bila dominantna na tržištu bio je EA. Odgovor na Microsoftovu ponudu bio je kratak i jasan - “ne, hvala”. Posebno je zanimljiva kompanija kojoj se Microsoft okrenuo nakon odbijenice iz EA - bio je to Nintendo. Prema Kevinu Bachusu, tadašnjem Microsoftovom direktoru za partnerstva, Steve Ballmer nagovorio je zaposlenike na čelu s Kevinom da odu na sastanak s Nintendom o potencijalnom akviziciji.

Da je do toga zaista došlo, možemo se samo pitati kako bi izgledalo tržište konzola i videoigara u protekla dva desetljeća - jedino je sigurno da bi bilo potpuno drukčije u odnosu na stanje kakvo je danas. No tijekom sastanka koji je trajao oko sat vremena, ekipa iz Nintenda cijelo vrijeme ih je ismijavala. Zamislite da vam se netko sat vremena samo smije. Tako je nekako prošao taj sastanak.

Slika nije dostupna PlayStation 5 ili Xbox Series X? Jedna brojka pokazuje tko bi mogao biti pobjednik u ratu konzola

S Nintendom su se sastali više od jednog puta te je delegacija japanske kompanije posjetila Microsoftovo sjedište gdje su im iz Gatesove tvrtke prikazali tehničke specifikacije nadolazećeg Xboxa. Objasnili su im kako su specifikacije Nintendovih konzola loše kada se usporede s PlayStationom te je njihov prijedlog bio da udruže snage - Microsoftov hardver, uz Nintendove igre poput planetarnog poznatog Super Marija. Ni to nije dobro prošlo za Microsoft.

Dok s EA i Nintendom nisu uspjeli, puno više sreće su imali s kompanijom Bungie zahvaljujući kojoj je nastao Halo, najpoznatija franšiza za Xbox.

Izvor: Eurogamer
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti