Zuckerberg pregovara s Netflixom i HBO-om: Facebook priprema novi hardverski projekt

Riječ je o nekoj vrsti uređaja koji će se povezati s televizorom – trebao bi podržavati servise za videostreaming i videorazgovore.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.08.2019. / 09:06

Mark Zuckerberg (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nakon što je Facebook prošle godine predstavio pametni ekran Portal na kojem korisnici mogu gledati sadržaj s YouTubea, Amazona Primea i nekih TV kanala te obavljati videorazgovore s prijateljima s te mreže, Mark Zuckerberg za kraj godine priprema novi hardverski projekt koji će također biti fokusiran na komunikaciju s prijateljima i streaming videosadržaja. Službenih detalja još nema, no glasine koje kruže mrežom govore o nekoj vrsti set-top box uređaja koji će se povezati s televizorom i preko njega reproducirati sadržaj s popularnih streaming servisa.

Takav uređaj prije nekoliko mjeseci najavio je Andrew Bosworth, koji je u Facebooku zadužen za razvoj hardvera. On je u razgovoru za medije naglasio da Facebook radi na razvoju novih uređaja poput Portala, ali koji će imati drukčiji dizajn. Zuckerberg i ekipa kontaktirali su s čelnim ljudima Netflixa, Disneyja, HBO-a i Hulua, a trenutačno nije poznato jesu li postigli kakav dogovor o dostupnosti njihovih servisa na Facebookovu hardveru. Također, taj bi uređaj trebao imati integriranu kameru koja će, poput kamere na Portalu, uvijek fokusirati korisnike, kako bi se oni mogli kretati po kući dok razgovaraju s prijateljima putem Messengera ili WhatsAppa.

Portal (Foto: Facebook) Možete li još vjerovati Zuckerbergu? Facebook predstavio dva pametna ekrana za videopozive

Novi uređaj za streaming i videorazgovore imat će i poseban daljinski upravljač, te bi s vremenom trebao dobiti i podršku za Facebookov glasovni asistent na kojem trenutno rade inženjeri kompanije, a osim nadolazećeg uređaja, podršku za asistent dobit će i Portal. To će omogućiti korisnicima da samo putem glasovnih naredbi započnu videorazgovor s prijateljima ili pokrenu seriju s nekog od servisa za streaming videosadržaja koji budu dostupni.

Iako je Facebookov plan za lansiranje uređaja listopad, nije isključena mogućnost odgode predstavljanja u slučaju da se Zuckerberg ne uspije na vrijeme dogovoriti s kompanijama za streaming.

Izvor: Mashable
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti