Audi predstavio koncept automobila budućnosti - električan, autonoman i mijenja oblik?

Skysphere specifičan je po tome što se njegova dužina, ovisno o mogu vožnje može mijenjati (dug je između 4,94 i 5,19 m), a mijenja se i njegova unutrašnjost

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.08.2021. / 08:57

Na pitanje kako bi mogli izgledati automobili budućnosti, odgovor nam je ovaj tjedan dao Audi koji je prikazao koncept nazvan Skysphere. Automobil je, naravno, električan te dolazi s autonomnom tehnologijom, a ono po čemu je poseban jest što može djelomično mijenjati oblik - kako karoserije, tako i unutrašnjosti.

Slika nije dostupna Električni kompaktni SUV modeli: Audi predstavio Q4 e-tron i Q4 Sportback e-tron

Automobil karakterizira atraktivan dizajn s agresivnim linijama, a isti se dizajn nastavlja i u unutrašnjosti u kojoj dominira velika digitalna kontrolna ploča. No ovisno o načinu, odnosno modu vožnje (dostupni su Grand Touring i Sport mod) koji se odabere, unutrašnjost se pritiskom na samo jednu tipku u nekoliko sekundi može u potpunosti promijeniti. Naime, ona je prilagođena klasičnom modu vožnje u kojem vozači upravljaju vozilom, ali i autonomnom modu. U tom slučaju, kada se vozač želi opustiti i prepustiti volan računalu u automobilu, odabirom posebnog načina vožnje volan, papučice gasa i kočnice te upravljačka kutija za mijenjanje brzina “nestaju”, tj. uvlače se u unutrašnjost, dok se digitalna kontrolna ploča udaljava od prednjeg sjedišta kako bi osobe na prednjem sjedištu imale još više mjesta.

Naravno, kada vozač poželi preuzeti kontrolu nad vozilom, proces je obrnut te se ispred njega pojavljuju volan, gas i kočnica, dok se kontrolna ploča približava. No niti to nije sve jer se osim unutrašnjosti, zahvaljujući prilagodljivom međuosovinskom razmaku, mijenja i vanjski izgled Skyspherea. Kada je aktiviran sportski mod, dužina automobila iznosi 4,94 metra, no kada se aktivira Grand Touring mod automobil poraste za čak 25 cm te njegova dužina tada iznosi 5,19 metara.

Što se tiče samih voznih karakteristika, one se ne čine tako futurističke, kao što je to sam izgled vozila. Iz Audija kažu kako će imati 80 kWh bateriju uz koju će njegov doseg iznositi oko 500 km. Pokreće ga motor postavljen između stražnjih kotača snage 623 KS koji do stotke može ubrzati za 4 sekunde.

Slika nije dostupna Početna cijena 100 tisuća eura: Audi predstavio brutalnu električnu zvijer

Naravno, kako je riječ o konceptu, ovaj automobil ne treba očekivati na cestama, no njemačka je kompanija pokazala zanimljiv smjer u kojem razmišljaju te kako bi u budućnosti mogli izgledati automobili kojima će i dalje moći upravljati ljudi, ali i koji imaju potpunu autonomiju.

Izvor: Electrek

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti