Britanska studija upozorava: Osobe hospitalizirane zbog COVID-19, nakon izlaska iz bolnice bore se s brojnim zdravstvenim rizicima

U članku stoji i da je rizik od smrtnog ishoda u pacijenata s demencijom koji su oboljeli od COVID-19 te su zbog toga bili hospitalizirani, bio iznimno visok u mjesecima nakon otpusta iz bolnice.

Hina | 01.02.2022. / 11:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Pacijenti koji su preboljeli COVID-19 i zbog toga su bili hospitalizirani, suočavaju se s brojnim zdravstvenim rizicima u mjesecima nakon otpusta iz bolnice, ustanovili su engleski znanstvenici.

Usporedivši 24.673 pacijenata oboljelih od COVID-19 koji su preživjeli najmanje tjedan dana nakon otpusta iz bolnice sa 123.362 osobe slične životne dobi u općoj populaciji, znanstvenici su zamijetili dvostruko veći rizik od ponovnog prijema u bolnicu ili smrtnog ishoda tijekom sljedećih 10 mjeseci među osobama koje su preboljele COVID-19.

Slika nije dostupna Studija otkrila "dobru stranu" omikrona: Rizik od hospitalizacije je višestruko niži u odnosu na deltu

U usporedbi sa 16.058 pacijenata koji su bili hospitalizirani zbog posljedica zaraze sezonskom gripom, vjerojatnost da će pacijenti oboljeli od COVID-19 biti ponovno hospitalizirani ili će umrijeti zbog prvobitne infekcije ili neke druge infekcije donjih dišnih puteva bila je 37 posto veća, rezultati su koje su engleski znanstvenici objavili u stručnome časopisu PLOS Medicine.

U članku stoji i da je rizik od smrtnog ishoda u pacijenata s demencijom koji su oboljeli od COVID-19 te su zbog toga bili hospitalizirani, bio iznimno visok u mjesecima nakon otpusta iz bolnice.

Hospitaliziran je velik broj ljudi oboljelih od COVID-19, a povećan rizik od smrtnog ishoda i ponovnog prijema u bolnicu mogao bi znatno utjecati na javno zdravlje i resurse, napisali su istraživači.

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju: Pušači imaju veći rizik da će s težim simptomima završiti u bolnici zbog COVID-19

Rizik bi se mogao svesti na najmanju moguću mjeru ili ublažiti tako da se pojača praćenje zdravstvenog stanja pacijenata u mjesecima nakon otpusta iz bolnice, kao i većom svjesnošću pacijenata i kliničara o potencijalnim problemima, zaključuje se u članku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti