DeepMind-ova umjetna inteligencija ostvarila velik uspjeh: Sad može programirati bolje od prosječnog vrhunskog programera

Umjetna inteligencija AlphaCode svrstala se među 54 posto najboljih programera u konkurenciji 5000 sudionika na 10 simuliranih natjecanja.

Branimir Vorša | 03.02.2022. / 13:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Googleova tvrtka za umjetnu inteligenciju DeepMind objavila je veliko postignuće u konkurentnom računalnom programiranju. Nakon simuliranja 10 natjecanja, s više od 5000 sudionika, AI sustav AlphaCode svrstao se među 54 posto najboljih konkurenata.

Trebalo je napraviti puno posla kako bismo ga doveli na istu razinu kao i čovjeka s vrhunskim performansama, istaknuli su iz DeepMind-a. No, sposobnosti AlphaCodea nisu se mogle odmah primijeniti na druge oblike kodiranja.

Kiša Hoće li za uskoro padati kiša? Najtočniji odgovor mogla bi dati Googleova umjetna inteligencija

Ostvarenje sna

Probleme tijekom natjecanja umjetna inteligencija Prilikom uvježbavanja ne vidi, pa je za njihovo rješavanje potrebna kombinacija kritičkog razmišljanja, logike, algoritama, kodiranja i razumijevanja prirodnog jezika.

Tipični problemi uključuju pronalaženje načina za postavljanje cesta i zgrada unutar određenih ograničenja ili stvaranje strategija za pobjedu u društvenim igrama na ploči.

Cijeli sam život fasciniran natjecanjima u programiranju, kaže Oriol Vinyals, glavni istraživač DeepMinda.

Biti dio tima koji je izgradio AlphaCode bilo je ostvarenje sna za njega, ali nikada nije očekivao da će postići ljudski prosjek među konkurentima.

Slika nije dostupna Može li umjetna inteligencija promijeniti nogomet? Odgovor bi nam mogla dati suradnja Liverpoola i DeepMinda

Nadmašena očekivanja

Mike Mirzayanov, osnivač platforme Codeforces, koja je vodila natjecanja, nazvao je AlphaCode novim konkurentom koji obećava.

Mogu sa sigurnošću reći da su rezultati AlphaCodea nadmašili moja očekivanja. Bio sam skeptičan jer se čak iv u jednostavnim natjecateljskim problemima često zahtijeva ne samo implementacija algoritma nego i, a to je najteži dio, njegovo izmišljanje, rekao je.

Rješavanje problema konkurentnog programiranja je stvarno teška stvar, jer zahtjeva jednako dobre vještine kodiranja i kreativnost u rješavanju problema, kaže Petr Mitričev, Googleov softverski inženjer.

Oči (Foto: Getty Images) Umjetna inteligencija može prepoznati više od 50 očnih bolesti

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti