Domaći startup SeaCras u finalu elitnog BlueInves 2022 programa

O razvoju i viziji SeaCrasa razgovarali smo s Tomislavom Stolarom, suvlasnikom i direktorom marketinga.

Martina Čizmić | 21.03.2022. / 13:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zagrebački startup SeaCras, koji je stasao u ZICER-ovom akceleracijskom programu Startup Factori, ušao je u finale elitnog BlueInvest 2022 programa koji će se održati u Bruxellesu. Tamo će 28. ožujka na BlueInvest Dayu 2022 predstaviti svoj projekt i pokušati privući značajnu investiciju.

Naime, kako ističu iz SeaCrasa, obalne vode su područja na kojima se odvijaju najopsežnije aktivnosti plave ekonomije i pod najvećim su antropogenim stresom. Kako bi se ispunili ambiciozni kriteriji koje je postavila Europska komisija u okviru Okvirne direktive o vodama i Europskog zelenog plana, potrebna su skalabilna digitalna rješenja s niskim emisijama ugljika kojima se prati kvaliteta voda i mora. Takvo je rješenje razvio upravo SeaCras

Nakon Startup Factoryja ušli smo u BlueInvest Readiness Assistance, program kojeg je osnovala Europska komisija s ciljem razvoja plave ekonomije. To je ekskluzivni program mentoriranja za startupove i projekte visokog potencijala koji imaju inovativna i održiva rješenja za plavu ekonomiju. SeaCrasova analiza satelitskih podataka ima ključnu ulogu u plavoj ekonomiji zahvaljujući mogućnostima visokog prostorno-vremenskog monitoringa kvalitete priobalnog mora, istaknuo je suvlasnik SeaCrasa Tomislav StolarSama činjenica da smo ušli u program šestog ciklusa BlueInvesta kao jedini projekt iz Hrvatske predstavlja ogroman uspjeh. S obzirom na to da je svaka tvrtka imala svog individualnog mentora, nismo imali uvid u kvalitetu niti dinamiku rada drugih timova. Po završetku programa isporučili smo ostvarene ključne ciljeve. Nakon toga je uslijedila evaluacija ciljeva te poslovnog plana od strane PricewaterhouseCoopers tima koji vodi BlueInvest program, dodaje.

SeaCras se tako našao među 16 kompanija iz područja plave ekonomije te 4 najbolje kompanije u Europi iz područja Ocean Observation. Također, dobili su pozivnicu za sudjelovanje na BlueInvest Dayu 2022 koji se održava u Bruxellesu pred najrelevantnijim privatnim investitorima te predstavnicima europskih investicijskih fondova specifičnih za plavu ekonomiju. U užem krugu za 16 tvrtki koji su dobili pozivnicu za BlueInvest Day 2022 bilo je preko 200 kompanija, a u širem krugu ih je bilo preko 1000.

Slika nije dostupna Ruđerovci imaju najbolji startup na Zagreb Connectu 2020.

Startup Factory nam je puno značio iz više razloga. Kroz sudjelovanje u programu stekli smo know-how te podigli svijest o tome što je sve potrebno da bi se ostvarila uspješna startup priča. S obzirom na to da smo bili jedan od pobjednika, SeaCras brend je dobio na prepoznatljivosti u Hrvatskoj. Također, uz financijsku potporu razvili smo strategiju razvoja SeaCrasa, prisjetio se Stolar.

SeaCras tim čine dr. Mario Špadina, dr. Stipe Lukin, mag. chem. Tomislav Stolar, mag. psych. Dražen Nikolić i mag. oec. Davor Blaženčić.

Trenutno su snažno fokusirani na BlueInvest Day koji se u Bruxellesu održava 28. ožujka 2022.

Imamo priliku osigurati veliku investiciju te ju sasvim sigurno nemamo namjeru propustiti. Osim toga, nedavno smo sklopili prve komercijalne ugovore na Jadranu počevši s Nacionalnim parkom Mljet te se radujemo pružanju vrhunske usluge! Sa svih strana dobivamo jako pozitivne reakcije i u kontaktu smo s još nekoliko klijenata, naglašava Stolar.

SeaCras želi biti primjer implementacije europskog zelenog plana u Hrvatskoj.

U okviru digitalne i zelene tranzicije te održivog razvoja u Republici Hrvatskoj, SeaCras nudi dodanu vrijednost koja ima veliki potencijal za hrvatski turistički sektor. Na primjer, podaci pokazuju da isticanje izvrsne kvalitete mora donosi 5% povećanje broja gostiju. To je vrlo konkretna i ekonomski mjerljiva brojka te ovim putem pozivamo sve zainteresirane da nam se jave ukoliko su zainteresirani za međusobnu suradnju, ističe. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti