Dvije kobasice tjedno povećavaju rizik od razvoja bolesti srca

Konzumacija samo 150 grama mesnih prerađevina tjedno može znatno povećati rizik od razvoja srčanih bolesti i od preuranjene smrti, tvrde kanadski znanstvenici

Hina | 09.04.2021. / 09:15 komentari
Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Riječ je o procesuiranom ili prerađenom mesu koje se proizvodi tako da mu se trajnost produljuje dimljenjem, soljenjem, sušenjem ili dodavanjem konzervansa.

tri vijesti o kojima se priča Pametni telefon, ilustracija Mali, ali značajna promjena Stavljate telefon na stol s ekranom prema gore? Evo zašto biste trebali promijeniti tu naviku Vrijeme na Zemlji, ilustracija zemlja je poludjela Znanstvenici upozoravaju: Dolazi dan kakav čovječanstvo još nije doživjelo Protuzračni sustav Raven 70 posto učinkovitosti VIDEO Pogledajte protuzračni sustav koji su Britanci u 3 mjeseca sklepali za Ukrajinu i koji skida ruske dronove kao muhe s neba

Istraživanjem smo otkrili da konzumacija samo 150 grama mesnih prerađevina tjedno rezultira 46 posto većim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti i 51 posto većim rizikom od preuranjene smrti u usporedbi s podacima o prehrani osoba koje ne konzumiraju procesuirano meso, rekla je glavna autorica studije, Mahshid Dehghan iz Istraživačkog instituta za kardiološke, vaskularne i moždane bolesti u kanadskom gradu Hamiltonu.

Pojasnila je da je to ekvivalent dvjema kobasicama tjedno.

Mashid Dehghan i njezini kolege istražili su podatke o prehrani i zdravstvenom stanju nešto manje od 135.000 ljudi iz 21 zemlje. Podatke su prikupljali i pratili deset godina.

Pomalo iznenađujuće, studija je pokazala i da je konzumiranje umjerenih količina neprocesuiranog mesa, poput govedine, svinjetine ili puretine imalo neutralan učinak na zdravlje.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Znanstvenici napominju da je riječ o opservacijskoj studiji, što znači da su dobiveni podaci rezultat načina na koji su ispitanici ispunjavali upitnike o prehrani i o mogućim pogreškama koje se pritom javljaju, a riječ je o precjenjivanju ili podcjenjivanju količine konzumiranih mesnih prerađevina. 

Vezane vijesti