EU želi biti predvodnik u regulaciji umjetne inteligencije: Prihvaćeno izvješće odbora AIDA, sljedeći korak je Europski parlament

Rasprava i glasovanje o Izvješću na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta očekuju se početkom travnja u Strasbourgu.

Martina Čizmić | 22.03.2022. / 16:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Usvajanjem Izvješća o umjetnoj inteligenciji u digitalnom dobu, na sjednici Odbora za umjetnu inteligenciju Europskog parlamenta, napravljen je novi korak u reguliranju umjetne inteligencije u EU. 

Kako je istaknuto nakon sjednice, Izvješće je ključni dokument koji uspostavlja smjernice dugoročne europske politike u području središnje tehnologije digitalne transformacije. U njemu su obrađeni potencijali i moguće prepreke u korištenju umjetne inteligencije u posebno istaknutim područjima, poput zdravstvene djelatnosti, Zelenog sporazuma, geopolitičkih i sigurnosnih aspekata, konkurentnosti, očuvanja demokracije ili tržišta rada.

Posjet hrvatske AI delegacije Bruxellesu - 4 Reguliranje umjetne inteligencije postaje vruće pitanje u EU, a ako brzo reagiraju i tvrtke iz Hrvatske mogle bi utjecati na buduću regulativu

Nakon 18 mjeseci tematskih sjednica, brifinga i radionica potpuno je jasno da Europa mora dramatično ubrzati s razvojem i primjenom digitalnih tehnologija, uključujući umjetnu inteligenciju. Potrebno je smanjiti administrativna opterećenja za poduzetnike i povećati ulaganja u hvatanje koraka s drugim globalnim akterima.

Osim jasne dijagnoze da Europa kaska u digitalizaciji, ovo je i poticaj na konkretno djelovanje u okolnostima sve nemilosrdnije globalne tehnološke utrke, a i uzdrmane sigurnosne ravnoteže. Samo 8 od 200 najznačajnijih digitalnih kompanija u svijetu dolaze iz Europe, a Kina i Amerika ulažu značajno više u istraživanje i razvoj digitalnih tehnologija. Europska pravila moraju štititi građane i potrošače, ali bez sprječavanja gospodarskog rasta i usporavanja primjene najmodernije tehnologije, osobito kod malih i srednjih poduzeća, istaknuo je potpredsjednik Odbora i hrvatski eurozastupnik, Karlo Ressler.

Slika nije dostupna Umjetna inteligencija ima veliki utjecaj na stvarni svijet i znanstvenici su zbog toga prilično uplašeni

Izvješće ima za cilj predložiti sveobuhvatni pristup umjetnoj inteligenciji svim relevantnim europskim akterima, u prvom redu europskim institucijama i državama članicama. Također, ističe se i globalna odgovornost Europske unije za postavljanje međunarodnih standarda na ovom području, budući da je prva na svijetu pokrenula ove izrazito važne, ali kompleksne rasprave postavljanja pravila za nove tehnologije. Izvješće je usvojeno s 25 glasova zastupnika.

Rasprava i glasovanje na plenarnoj sjednici očekuju se početkom travnja u Strasbourgu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti