Google predstavio novu verziju Androida, s obiljem noviteta, ali dostupnu samo odabranima

Novi Android 12 donosi cijeli niz novosti, no većina korisnika na njih će morati pričekati još nekoliko mjeseci.

Branimir Vorša | 19.05.2021. / 11:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google je na svojoj konferenciji Google O/I prvi put pokazao kako će izgledati nova verzija njihovog operativnog sustava - Android 12. Sustav još jedno vrijeme neće biti dostupan prosječnim korisnicima jer je u javnoj beta verziji dostupan samo za Googleove Pixel smartphone uređaje (Pixel 3 ili noviji). No, korisnici posljednjih serija uređaja proizvođača OnePlus, Lenovo, Asus, Oppo, Realme, Sharp, Techo, TCL, Vivo, Xiaomi i ZTE imaju priliku isprobati beta verziju.

Specifične upute za podržane smartphone uređaje korisnici mogu pronaći na stranici Android developera.

Android 12 donosi izobilje novih značajki, ali novi vizualni izgled sigurno je jedna od najuzbudljivijih. Osim novih animacija, widgeta i promijenjenog zaključanog zaslona, Android 12 isto tako nudi teme s mogućnošću promjene boja koje se koriste širom tog operativnog sustava, ili samo promjenom pozadinske slike.

Ipak, neće sve dramatične vizualne promjene biti dostupne u prvoj beti. One bi se trebale pojaviti s vremenom kako se bliži datum službenog uvođenja tog novog OS-a. Kad bi to točno trebalo biti, još nije potvrđeno. 

Google se poigrao i s drugim aspektima Android iskustva, poput sustava notifikacija i brzih podešavanja. Napravili su i neke promjene u privatnosti i sigurnosti, dodavši indikatore za to kad su kamera i mikrofon vašeg uređaja u uporabi. Tu je i jednostavniji pristup dozvolama za sve aplikacije na uređaju u jednom pregledniku.

Smartphone uređaji na kojima Android 12 beta trenutno radi su:

Pixel 3, 3 XL; Pixel 3A, 3A XL; Pixel 4, 4 XL; Pixel 4A, 4A 5G; Pixel 5

Asus Zenfone 8

OnePlus 9, 9 Pro

Oppo Find X3 Pro (model CPH2173)

TCL 20 Pro 5G

Vivo iQOO 7

Xiaomi Mi 11, Mi 11 Ultra, Mi 11I, Mi 11X Pro

ZTE Axon 30 Ultra 5G

modeli proizvođača Sharp, Tecno, and Realme

Kako instalirati Android 12 beta

Najlakša instalacija najnovijeg Android OS-a je, naravno, na Googleovim Pixel uređajima i to na način da se pomoću uređaja uđe na Android 12 beta internetske stranice te tamo prijavi uređaj za testiranje bete. Postoji jednostavna opcija "View your eligable devices" koja će prikazati je li vaš uređaj kompatibilan.

Nakon toga korisniku stiže notifikacija da je softver spreman za instalaciju, a sve se može provjeriti i ručnim putem tako da se ode u podešavanja, odnosno Sustav > Nadogradnja sustava gdje se dodirom na "Provjeri za ažuriranja" može vidjeti može li korisnikov uređaj preuzeti novi softver.

Za sve ostale uređaje, treba slijediti upute na svakoj stranici Googleove liste kompatibilnih uređaja, jer je proces instalacije drugačiji za svakog proizvođača s te liste.

A kako doista izgleda novi Android OS i koje sve nove značajke ima, možete pogledati u priloženom videu.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti