Ispijanje čaja smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2

Ispijanje najmanje četiri šalice čaja dnevno moglo bi smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, sugerira nova studija.

Hina | 20.09.2022. / 12:24 komentari
Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Studija je pokazala da je svakodnevno ispijanje crnog, zelenog ili oolong čaja povezano sa 17 posto nižim rizikom od dijabetesa u prosječno 10 godina.

tri vijesti o kojima se priča Pametni telefon, ilustracija Mali, ali značajna promjena Stavljate telefon na stol s ekranom prema gore? Evo zašto biste trebali promijeniti tu naviku Uređaj koji izvlači pitku vodu iz zraka Nije znanstvena fantastika Stvorili pitku vodu iz "ničega": Ovaj genijalan izum mogao bi spasiti mnoge živote Samsung Galaxy S25 serija - 11 Nakon Britanaca, pozvali i Amerikance Iz Samsunga pozvali korisnike na aktivaciju važne opcije na telefonima

Ispijanje jedne do tri šalice čaja dnevno smanjuje rizik za četiri posto.

Slika nije dostupna Gotovo polovica karcinoma u svijetu uzrokovana je stvarima koje se mogu izbjeći

Nalazi su predstavljeni na godišnjem sastanku Europske udruge za proučavanje dijabetesa u Stockholmu, a temelje se na pregledu 19 studija kojima je obuhvaćeno više od milijun ljudi.

Naši rezultati su uzbudljivi jer sugeriraju da ljudi mogu činiti nešto toliko jednostavno kao što je ispijanje četiri šalice čaja dnevno kako bi potencijalno smanjili rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, rekla je vodeća autorica Xiaying Li sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju Wuhan u Kini.

Prethodno istraživanje pokazalo je da bi čaj mogao biti koristan za zdravlje, djelomice jer sadrži antioksidanse i polifenole koji mogu štititi od bolesti.

No kako bi se smanjio rizik od dijabetesa tipa 2, stručnjaci se slažu da bi ljudi prvenstveno trebali kontrolirati svoju težinu pošto je pretilost glavni uzrok razvoja dijabetesa tipa 2.

Kad su istraživači napravili sustavni pregled postojećih studija do rujna 2021. iz osam zemalja, analiza je pokazala da svaka šalica čaja dnevno smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za otprilike jedan posto.

Slika nije dostupna Veliko otkriće: Dodatak prehrani koji mnogi svakodnevno konzumiraju značajno smanjuje rizik od velikog broja oblika raka

Nalazi su se potvrdili neovisno o vrsti čaja koji ljudi piju, jesu li bili muškarci ili žene i bez obzira na to gdje su živjeli.

Xiaying Li je rekla da se pokazalo da čaj smanjuje rizik, ali samo kad se pije u prilično velikim količinama.

Moguće je da određene komponente čaja, poput polifenola, mogu smanjiti razinu glukoze u krvi, ali dovoljna količina tih bioaktivnih spojeva je možda potrebna da bi bilo učinkovito, dodala je.  

Vezane vijesti