Iz NASA-e poručili da, usprkos svemu, u svemiru surađuju s “ruskim prijateljima i kolegama”

Administrator NASA-e kaže da američki i ruski astronauti na ISS-u imaju profesionalan odnos koji se, usprkos problemima na Zemlji, nije promijenio.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.03.2022. / 11:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U posljednjih mjesec dana svijet se u potpunosti promijenio. Do tada je glavna svjetska preokupacija bila pandemija koronavirusa i taman kada se činilo da će se stvari u svijetu početi normalizirati, Putin je krenuo u napad na Ukrajinu, izazvavši lančanu reakciju sankcija prema Rusiji, povlačenja velikih tvrtki iz te zemlje, zamrzavanja ruske imovine itd.

Slika nije dostupna Reakcija iz Rusije na američke sankcije: Tko će spriječiti da "struktura teška 500 tona" padne na Europu ili SAD?

Napetost se osjeti i daleko od Zemlje, na Međunarodnoj svemirskoj postaji na kojoj vrijeme zajedno provode i druže se ruski i američki astronauti.

Kada su krenule sankcije i zabrane zapadnih zemalja prema Rusiji, u pitanje je došla i suradnja na ISS-u pa je prvi čovjek Roscosmosa, Dmitry Rogozin, čak zaprijetio padom postaje teške 500 tona na SAD ili Europu. Također, otkazano je i lansiranje satelita britanske kompanije koji su u orbitu trebali poletjeti s ruskim Soyuzom, a Europska svemirska agencija na neodređeno vrijeme suspendirala je i misiju ExoMars na kojoj su surađivali s Roscosmosom.

Nakon svega toga, postavlja se pitanje trenutačne i buduće suradnje NASA-e i Roscosmosa. Pogotovo uoči povratka američkog astronauta Marka Vande Heia s Međunarodne svemirske postaje jer bi se on na Zemlju trebao vratiti upravo s ruskom raketom.

Ako je vjerovati administratoru NASA-e Billu Nelsonu, usprkos svemu što Rogozin govori, problema ne bi trebalo biti. Dapače. Naime, Nelson kaže da je Rogozin već radio s Amerikancima te da povremeno ima nekakve verbalne ispade, no “to je samo Dmitry Rogozin”, dok s drugim ljudima iz ruskog svemirskog programa imaju profesionalan odnos.

Slika nije dostupna Što bi se dogodilo kad bi Rusija odvojila svoj dio Međunarodne svemirske postaje?

Usprkos svemu, gore u svemiru, možemo imati suradnju s našim ruskim prijateljima, našim kolegama, komentirao je Nelson i rekao kako stvari na Zemlji ipak nisu utjecale na profesionalan odnos između astronauta i kozmonauta na postaji.

Izvor: The Guardian
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti