Kako bi nastavili s proizvodnjom tijekom lockdowna, kineski radnici u tvornicama moraju provoditi 24 sata dnevno

Kina dozvoljava da se u nekim tvornicama nastavi s proizvodnjom, no pri tome se trebaju poštivati radikalna pravila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.03.2022. / 15:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok smo u Hrvatskoj konačno dočekali relaksaciju mjera, a nadamo se kako u budućnosti možemo očekivati daljnje ukidanje ograničenja nametnutih zbog pandemije, situacija u Kini potpuno je drukčija. Iako su kod njih, u usporedbi s drugim zemljama, brojke zaraženih jako male, Kina ima tzv. zero-covid strategiju s kojom žele u potpunosti spriječiti širenje virusa u stanovništvu.

Slika nije dostupna Hrvatsko istraživanje pokazalo da lockdown ostavlja negativne posljedice na zdravlje i ponašanje ljudi

U drugim zemljama shvatili su da moraju pronaći način suživota s virusom jer se pokazalo da ga se ne može iskorijeniti, no u Kini takav suživot ne dolazi u obzir, već kineska strategija uključuje masovna testiranja i zaključavanja čim se pojave novi slučajevi. Takva je situacija upravo sada u nekim dijelovima najmnogoljudnije zemlje svijeta, a jedan od gradova koji se našao na udaru strogih mjera je i Shenzhen.

U gradu u kojem su smještena sjedišta tehnoloških kompanija te u kojem se nalaze tvornice za proizvodnju elektronike, zbog koronavirusa proglašen je lockdown - ljudima se savjetuje rad od kuće, stao je gradski prijevoz itd.

S radom su stale i brojne tvornice, no za neke poput tvornice Foxconna, nakon početnog zatvaranja, ipak je pronađeno prilično radikalno rješenje koje omogućuje nastavak proizvodnje u tzv. covid-balonu. Kako se ne bi izložili zarazi, radnici moraju cijelo vrijeme biti u tvornicama u kojima rade i žive.

Slika nije dostupna Posredna posljedica pandemije i lockdowna: Mnogi previše vremena provode uz ekrane pa im se pogoršao vid

U takvom balonu trebali bi ostati barem do nedjelje, no kako prenose na Reutersu, menadžeri tvornice smatraju kako bi se takvo stanje i balon mogli produžiti i tijekom sljedećeg tjedna.

Analitičari predviđaju kako će se ovaj vala korone, odnosno zatvaranja u Kini, ponovno odraziti na probleme u globalnom opskrbnom lancu koji se još nije oporavio od problema koji su započeli sa širenjem pandemije početkom 2020., a na njega utječe i situacija u Ukrajini.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti