Masterclass o videoigrama otvara pitanje o budućnosti kreativnih medija

Natkin će analizirati i neke od budućih vrsta sadržaja, uključujući videoigre kao programe uživo, igre u kinima i zabavnim parkovima, geolokalizirane igre i transmediju.

Zimo Zimo | 12.11.2021. / 10:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 U okviru programa Industrija 19. izdanja Zagreb Film Festivala, koji se održava od 14. do 21. studenog, u sklopu stalnog fokusa na potencijal i moguće pravce razvoja videoigara, održava se masterclass i panel posvećen toj rastućoj grani audiovizualne umjetnosti. Događanje je otvoreno za javnost.
 
U srijedu 17. studenog u 13 sati, na sceni F22 Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, održat će se masterclass “PO ČEMU SU VIDEOIGRE DRUGAČIJE...?”. Predavanje drži Stéphane Natkin, osnivač tvrtke „La Compagnie des Martingales” i profesor CEDRIC-a (Centar za studij i istraživanje u računalnim znanostima i komunikaciji na Nacionalnom konzervatoriju za umjetnost i obrt).

Masterclass je posvećen komparativnoj analizi videoigara i linearnih medija (filmova, TV serija...). Koja su osnovna načela prilikom konstrukcije videoigara i linearnih audiovizualnih djela? Zajedničke karakteristike i razlike dovode do dva različita procesa realizacije. Kako će se ta dva polja preklapati i/ili razilaziti u budućnosti? Natkin će analizirati i neke od budućih vrsta sadržaja, uključujući videoigre kao programe uživo, igre u kinima i zabavnim parkovima, geolokalizirane igre i transmediju, a razmotrit će i ulogu platformi poput Netflixa ili Amazona, kao i TV kanala i prikazivača. Prezentacija će biti popraćena brojnim primjerima videoigara te dijelom za pitanja i odgovore.

Odmah nakon masterclassa slijedi panel "OD FILMA DO IGARA: BUDUĆNOST KREATIVNIH MEDIJA" na kojemu će uz Stéphanea Natkina sudjelovati Thierry Baujard (SpielFabrique), Mario Čelan (SIMORA, Inkubator Pismo), Christopher P. Marcich (HAVC) i Davor Švaić (ADU). Panel moderira Lucija Pilić.

Thierry Baujard je suosnivač akceleratora SpielFabrique, putem kojeg pruža mentorstvo i podršku financiranju studija za razvoj videoigara. Ima 20 godina iskustva u industriji zabave s fokusom na financiranje, a lani je na ZFF-u održao i masterclass „Igre bez granica: Europske koprodukcije“ na kojem je izložio strategije međunarodnih suradnji za kritičnu veličinu i vidljivost u produkciji videoigara.

Mario Čelan direktor je Razvojne agencije SIMORA, te stoji iza velikog projekta Inkubator PISMO u Novskoj, centra za razvoj video igara, koji je proglašen najuspješnijim EU projektom u Hrvatskoj u 2020. godini prema izboru javnosti. U Inkubatoru je nedavno otvorena 50. start up tvrtka, a kroz njihove je edukativne programe za izradu videoigara prošlo više od 200 polaznika.

Christopher P. Marcich je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, koji je nedavno raspisao prvi Javni poziv za poticanje razvoja i proizvodnje videoigara u 2021. godini. Rok za prijave ističe 19. studenog 2021. godine.

Davor Švaić je dekan Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te voditelj projekta Edu4Games – Izrada standarda zanimanja i kvalifikacija te novih studijskih programa za područje dizajna i razvoja videoigara. U sklopu projekta, u rujnu ove godine nastavnici pet sastavnica Sveučilišta u Zagrebu i stručnjaci iz industrije videoigara započeli su s provođenjem pilotiranja dijela 4 nova programa cjeloživotnog obrazovanja – Dizajner videoigara, Programer videoigara, Producent videoigara i Vizualni umjetnik videoigara.

Cijelo događanje je realizirano u sklopu projekta DigiTelling, prvog regionalnog mentorskog programa, u organizaciji Goethe-Instituta Kroatien i Francuskog instituta u Hrvatskoj, uz potporu Francusko-njemačkog kulturnog fonda i u suradnji s inicijativom Edu4Games.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti