Međunarodni tim novinara razotkrio tim koji hakiranjem i dezinformacijskim kampanjama manipulira izborima diljem svijeta

Hvalio se da je njegov tim sudjelovao u više desetaka dezinformacijskih kampanja tijeko političkih izbora diljem svijeta. No, nije znao da sve to otkriva novinarima na tajnom zadatku. Evo, što je sve međunarodni tim novinara otkrio o tome kako se namještaju izbori diljem svijeta.

Martina Čizmić | 15.02.2023. / 16:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Istraga koju je provela grupa međunarodnih novinara otkrila je tim izraelskih "stručnjaka" koji tvrde da su manipulirali sa više od 30 izbora diljem svijeta. Kako su se sami pohvalili, koristili su hakiranje, sabotažu i automatizirane dezinformacije na društvenim mrežama.

Na čelu jedinice nalazi se bivši operativac izraelskih specijalnih snaga, Tal Hanan koji radi pod pseudonimom "Jorge", a čini se kako se izborima bavi više od dva desetljeća.

Istraga je otkrila nevjerojatne detalje o tome kako Hananaov tim, koji se naziva i "tim Jorge" koristi dezinformacije kao oružje, miješaju se u izbore i ne ostavljaju nikakve tragove.

Slika nije dostupna Tko tu koga sluša i gleda?: Otkriven izraelski spyware na mobitelima zaposlenih u Europskoj komisiji

Hanan je novinarima koji su bili pod krinkom, otkrio kako su njegove usluge bile dostupne političkim kampanjama, obavještajnim agencijama, ali i privatnim tvrtkama koje su željele, ispod radara, manipulirati javnim mnijenjem. Tvrdi da su njegove usluge korištene diljem svijeta.

Najpoznatija usluga koju su nudili je sofisticirani softverski paket Aims (Advanced Impact Media Solutions), kojim se kontrolira voska tisuća lažnih profila na društvenim mrežama (Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Instagram, YouTube i Gmail). Neki botovi čak imaju i aktivne Amazon račune s kreditnim karticama, bitcoin novčanike i račune na Airbnb-u.

Čini se kako je Hanan, barem neke od svojih operacija, vodio preko izraelske tvrtke Demoman International, koja je registrirana kao "tvrtka za promicanje vojnog izvoza". To bi moglo dovesti Izrael u neugodnu situaciju, nakon što je posljednjih godina otkriveno kako su tvrtke bliske vlasti izvozile i prodavale kibernetičko oružje koje su koristili i kriminalci i strane vlade.

Jevgenij Prigožin Napokon potvrđeno tko je tvorac "tvornice trolova" koja provodi kampanje dezinformiranja na internetu

Koliko stoji miješanje u izbore?

Trojica novinara, koji su se predstavljali kao konzultanti koji rade u ime politički nestabilne afričke zemlje, tražili su Hananovu pomoć u odgađanju izbora.

Tijekom nekoliko susreta, koji su se održali između srpnja i prosinca 2022. godine, a koje su novinari uspjeli potajno snimiti, Hanan se pohvalio dosadašnjim "uspjesima". Tako je rekao da njegov tim pokriva područja financija, društvenih medija i kampanja, ali i "psihološko ratovanje" te da djeluju iz šest ureda diljem svijeta. Istaknuo je kako su sudjelovali u 33 kampanje na predsjedničkoj razini, "od kojih je 27 bilo uspješno". Među ostalim, spomenuo je izbore u Africi, Grčkoj, Emiratima, ali i SAD-u.

Hanan je kao pravi biznismen, otvoren za sve mogućnosti plaćanja - od raznih valuta, preko bitcoina pa do gotovine. A koliko košta miješanje u izbore? Prema Hananovom cjeniku, između šest i 15 milijuna eura.

No, novinari su otkrili i e-mail poruke koje ipak sugeriraju da su iznosi koje je Hanan naveo malo previsoki. Tako su navodno 2015. tražili 160 tisuća dolara od Cambridge Analytice za sudjelovanje u kampanji u jednoj latinoameričkoj zemlji.

Lažne vijesti na društvenim mrežama Domaće istraživanje potvrdilo: Društvene mreže su ključne u širenju dezinformacija

Druga e-mail poruka, koja je poslana konzultantskoj tvrtki na čijem čelu je bio bivši izvršni direktor Cambridge Analytice, Alexander Nix, navodno sadržava video koji prikazuje ranu verziju softvera koji sad koriste, a koji je opisan kao "alat koji je korisnicima omogućio stvaranje do pet tisuća botova za isporuku masovnih poruka i propagande". Hanan ga u poruci opisuje kao "sustav za stvaranje poluautomatskog avatara i postavljanje mreže". Navodi i kako se sustav prodaje kao usluga, ali se može kupiti i kompletno, ako se dogovore oko cijene.

U međuvremenu je, čini se, softver narastao i dobio neke nove mogućnosti. Prema onome što je Hanan otkrio novinarima pod krinkom, softverom se kontrolira vojska od više od 30 tisuća botova (odnosno avatara), zajedno s digitalnim pozadinskim pričama koje sežu unatrag godinama.

Novinari su otkrili kako se za slike avatara koriste fotografije prikupljene od stvarnih ljudi s društvenih mreža. Promatranjem uzroka lažnih računa, novinari su otkrili kako su ti botovi upleteni u lažne kampanje na društvenim mrežama, koje su uglavnom uključivale trgovačke sporove, u gotovo 20 zemalja.

Reakcija na otkrića

Nakon što su novinari podijelili uzorak botova s Metom, ta je društvena mreža uklonila botove povezane sa sustavom Aims sa svojih platformi.

Fake news Istraživanje pokazalo zašto mnogi nasjednu na lažne vijesti čak i ako u njih na početku ne vjeruju

Ova najnovija aktivnost je pokušaj nekih pojedinaca da se vrate i mi smo ih uklonili zbog kršenja naših pravila, rekao je glasnogovornik Mete za Guardian. Čini se da je najnovija aktivnost grupe bila usmjerena na pokretanje lažnih peticija na internetu ili sijanje izmišljenih priča u glavnim medijima.

Blogerski stroj

Kako piše Guardian, Hanan je novinarima pričao i o svome "blogerskom stroju". Radi se o automatiziranom sustavu za izradu web stranica, a koje bi botovi na društvenim mrežama iskorištavali za plasiranje lažnih vijesti. Zapravo, te bi stranice trebale služiti za stvaranje lažnog kredibiliteta i manipulaciju.

Hakerske sposobnosti

Hanan je novinarima demonstrirao i hakerske sposobnosti njegovog tima i to na primjeru Telegrama i Gmaila.

Slika nije dostupna Istraživanje otkrilo zanimljive obrasce: Dezinformacije na Facebooku se ponašaju kao super organizam

Pokazao je kako se pristupom Telegramu može manipulirati aplikacijom i tako stvoriti kaos prilikom predizborne kampanje. Pokazao je kako može slati poruke s tuđih profila, ali i kako izbrisati poruke da se prikriju tragovi. Čini se kako Hanan i njegov tim iskorištavaju dobro poznatu ranjivost u telekomunikacijskoj mreži (SS7), koja je poznata već desetljećima i dobro je poznat problem.

Zanimljivo, kad su novinari od Hanana zatražili službeni komentar, on ih je odbio uz opravdanje da mu je potrebno "odobrenje", ali nije rekao čije. No, zato je istaknuo kako "poriče bilo kakvo kriminalne aktivnosti". I njegov brat Zohar, koji funkcionira kao izvršni direktor tvrtke i poslovni partner tvrdi da "cijeli život radi po zakonu".

Izvor: The Guardian

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti