Novo istraživanje pokazalo da manja konzumacija mesa pozitivno utječe na klimu

Manja konzumacija mesa značajno utječe na smanjenje emisije stakleničkih plinova, objavio je World Wide Fund for Nature (WWF) u studiji u srijedu.

Hina | 08.04.2021. / 08:58 komentari
Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ta organizacija za zaštitu prirode analizirala je prosječnu konzumaciju mesa u Njemačkoj između 2015 i 2018. i ustanovila da, iako su za klimu najbolji vegani i vegetarijanci, jedenje manje mesa značajno smanjuje emisije štetnih plinova.

tri vijesti o kojima se priča Hodanje (Foto: Thinkstock) Bitan je volumen, a ne intezitet Velika norveška studija potvrdila da je Hipokrat bio u pravu: "Ovo je najbolji lijek za čovjeka" Iznenađenje na ekranu, ilustracija Dobro čitajte što piše Oprez! Ugledate li ovo upozorenje na Gmailu, vjerojatno vas pokušavaju hakirati Optički prijenos podataka, ilustracija Nevjerojatno! Japanci ruše rekorde: Napravili optički kabel kojim možete preuzeti cijelu arhivu interneta za manje od 4 minute

Istraživanje je usporedilo tzv. fleksitarijance koji prosječno konzumiraju 470 grama mesa tjedno s prosječnim Nijemcima koji tjedno pojedu 817 grama mesa. Zajedno s mliječnim proizvodima, na to otpada 70 posto emisija iz hrane.

Smanjenje konzumacije mesa za polovicu smanjuje ispuštanje stakleničkih plinova iz proizvodnje hrane za 27 posto ili 56 milijuna tona, ističe WWF.

Kada bi svi postali vegetarijanci ili vegani, to bi emisije smanjilo za pola, odnosno 98 do 102 milijuna tona, stoji u studiji.

Njemačka ukupno emitira 210 milijuna tona stakleničkih plinova iz proizvodnje hrane.

WWF je pozvao ljude da razmisle o prehrani, a vladu u Berlinu da razmotri uvođenje poreza na proizvode životinjskog porijekla. 

Vezane vijesti