Omiljena mreža Trumpovih pristaša na aparatima: Blokirali ju Google i Apple, a finalni udarac mogao bi joj zadati Amazon

Korisnici koji imaju instaliran Parler na svojim pametnim telefonima mogu ga, zasad, i dalje koristiti, dok je on novim korisnicima nedostupan.

Martina Čizmić | 10.01.2021. / 08:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Društvena mreža i aplikacija Parler, koja je doživjela skok u popularnosti nakon što su ju masovno počele koristiti pristaše američkog predsjednika Donalda Trumpa, mogla bi isto tako brzo okončati svoje postojanje.

Naime, Apple je uklonio Parler iz svoje trgovine aplikacija zbog kršenja pravila korištenja, odnosno jer nisu kontrolirali sadržaj koji se dijeli. U petak je Apple dao upozorenje i 24 sata autorima Parlera da krenu sa strožom kontrolom sadržaja na mreži.

Uvijek smo podupirali različita stajališta koja su predstavljena u App Storeu, ali na našoj platformi nema mjesta za prijetnje nasiljem i ilegalnu aktivnost. Parler nije poduzeo adekvatne mjere koji bi se pobrinuo za te prijenje. Supsendirali smo Parler iz App Storea dok ne riješe ove probleme, potvrdio je glasnogovornik Applea.

Parler je uklonjen i iz Googleovog Play Storea, zbog istih razloga. No, to ne znači da je Parler postao nedostupan korisnicima. Barem još koji dan. Naime, korisnici koji imaju instaliran Parler na svojim pametnim telefonima mogu ga i dalje koristiti, dok je on novim korisnicima nedostupan.

Međutim i Amazon je zaprijetio da će uskratiti svoje usluge Parleru, što bi moglo u potpunosti dotući tu mrežu. Jer Amazon je taj koji omogućuje Parleru da funkcionira pružajući mu uslugu hostinga na svojim serverima. No, ne zadugo. Obavijestili su Parler da će im ukinuti pristup serverima u nedjelju uvečer. Parler, u teoriji, može pronaći drugog pružatelja usluga i preseliti sve na druge servere. Ali ako je suditi po klimi i raspoloženju kakvo proteklih dana vlada u SAD-u, to bi mogla biti misija nemoguće.

Izvor: Yahoo

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti