NASA kreće u potragu za tragovima života na Marsu

SAD je treća zemlja koja je ovog srpnja odlučila poslati misiju na Mars. Prije su to već napravile Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Martina Čizmić | 30.07.2020. / 13:36

Uspješnim polijetanjem rakete Atlas V NASA je napravila prvi korak u potrazi za životom na Marsu.

Podsjetimo, misija Perseverance bit će prva misija usmjerena na traženje tragova života nakon misije Viking, koja je bila 1975. godine.

Slika nije dostupna Napokon je poznato i ime: Sljedeće godine na Marsu će poletjeti helikopter

Slika nije dostupna Ovo je "Ustrajnost", novi NASA-in rover koji će istraživati Mars. Sletjet će na mjesto čije je ime svima u Hrvatskoj poznato

Znanstvenici su za mjesto slijetanja rovera Perseverance odabrali krater Jezero. Vjeruju da je upravo taj dio Marsa, koji je nekad davno bio jezero, mogao sačuvati tragove života.

No Perseverance neće samo tražiti znakove života, već će i pokušati pokazati je li moguće na Marsu stvoriti uvjete za život (za, recimo, ljude). Tako će provesti nekoliko različitih testova tijekom kojih će pokušati proizvesti kisik iz ugljikova dioksida.

Osim rovera (vozila) na Marsu će istraživati i posebno osmišljen helikopter (dron), koji bi znanstvenicima trebao osigurati bolji pogled na površinu Crvenog planeta. Dron će, kad poleti, ujedno biti i prva letjelica koja je obavila let na nekom drugom planetu. No kako je atmosfera na Marsu 100 puta rjeđa od Zemljine, let i upravljanje ovom 1,8 kilograma teškom letjelicom Ingenuity neće biti ni lak ni jednostavan. Ali će biti zanimljiv, u svakom slučaju.

Osim rovera i drona na površinu Marsa sletjet će još neke zanimljive stvari. Primjerice, milijuni imena stanovnika Zemlje koji su se prijavili na NASA-inoj stranici. Tako će na Mars "odletjeti" i Zimo.

Karta za Mars Želite otputovati na Mars 2020.? Mi svoju kartu već imamo, a evo kako nam se možete pridružiti

Podsjetimo, Kina i Ujedinjeni arapski emirati već su lansirali svoje misije na Mars proteklih tjedana. Naime, zbog položaja planeta ovo je vrijeme savršeno za lansiranje prema Marsu.

Kolonizacija Marsa (Ilustracija: Getty) Čak tri zemlje planiraju lansirati letjelice prema Marsu tijekom srpnja

Slika nije dostupna Nakon UAE i Kina uspješno poslala svoju letjelicu prema Marsu

Ovo je dobar dan za NASA-u, istaknuo je voditelj NASA-e Jim Bridenstine.

Put prema Marsu otvara se svakih 26 mjeseci. Ako promašimo ovaj termin za lansiranje, stajalo bi nas pola milijarde dolara da parkiramo ovo vozilo na sljedeće dvije godine, pojasnio je Bridenstine.

 

 

Lansiranje ove povijesne misije možete pratiti uživo. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti