Putin objavio: Registrirali smo prvo cjepivo u svijetu protiv novog koronavirusa. I moja ga je kći uspješno testirala!

Rusko cjepivo temelji se na virusu obične prehlade i potiče imunološki sustav na reakciju kao da je osoba oboljela od COVID-19.

Martina Čizmić | 11.08.2020. / 10:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je kako je u Rusiji upravo registrirano prvo cjepivo protiv koronavirusa.

Koliko mi je poznato, jutros je registrirano prvo cjepivo protiv novog koronavirusa, objavio je Putin na sastanku vlade te dodao kako zna da je "veoma učinkovito i stvara stabilan imunitet".

Putin je otkrio i kako je njegova kći već primila cjepivo, nakon čega je razvila blagu temperaturu koja je brzo nestala.

Jedna od mojih kćeri dobila je cjepivo. Na neki način sudjelovala je u eksperimentu. Nakon prvog cijepljenja imala je temperaturu 38, sljedeći dan 37 i to je bilo to, ispričao je Putin.

Ministar zdravstva Mikail Albertovič Muraško dodao je kako je cjepivo prošlo sve potrebne provjere.

Podsjetimo, prošlog su tjedna iz ruskog ministarstva zdravstva objavili kako će cjepivo biti registrirano 12. kolovoza, nakon čega će se krenuti s cijepljenjem medicinskih radnika i starijih osoba. Prema informacijama koje su iznesene danas, medicinski radnici dobit će cjepivo već u rujnu, dok će za ostatak populacije ono biti dostupno od siječnja 2021. Prednost će u cjepljenju imati oni koji direktno rade sa zaraženim osobama, ali i učitelji. Naglasio je kako će cjepljenje biti isključivo na dobrovoljnoj bazi te da nitko neće biti prisiljen cijepiti se. 

Slika nije dostupna Prvo cjepivo za COVID-19 bit će registrirano sljedeći tjedan i dolazi iz - Rusije

Rusko cjepivo protiv koronavirusa razvio je Gaelei Center, a temelji se na adenovirusu i umjetno stvorenim proteinima koji imitiraju koronavirus te potiču imunološki sustav na reakciji. Nakon cijepljenja, tvrde ruski znanstvenici, pacijent reagira kao da je prebolio virusnu infekciju, ali bez rizika po njegovo zdravlje i život.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti