Revolucionarni DNK test milijunima će pomoći u liječenju raka

Britanski znanstvenici se nadaju da će potpuno genetsko sekvenciranje već pri rođenju omogućiti predviđanje pojave određenih bolesti.

Božo Filip Marković | 06.12.2018. / 07:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici su objavili da su na volonterima obavili 100.000 potpunih genetskih sekvenciranja koji mogu predvidjeti rizik od raka. Genetski podaci Britanaca će doprinijeti u odluci kako najbolje liječiti tumore i predvidjeti kakve će biti posljedice operacije ili kemoterapije, piše Mirror.

Test, koji košta oko 4150 kuna po osobi, omogućit će ljudima koji imaju povećan rizik od razvijanja određenog tipa tumora da prilagode dijetu ili da piju tablete kako se tumor ne bi ni pojavio.

Znanstvenici tvrde da bi genetsko sekvenciranje moglo postati rutina te jednog dana zamijeniti testove koji se danas obavljaju pri rođenju.

Britanska vlada rekla je da je Nacionalna zdravstvena služba (NHS) prvi zdravstveni sustav na svijetu koji se na ovoj razini bavi ljudskim genima. Britanski ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da je sekvenciranje 100.000 gena veliki korak na putu prema zdravstvu budućnosti.

Britanija vodi svijet po pitanju ove nevjerojatne tehnologiije. Razumijevanje ljudskog koda na ovoj razini je dio naše misije da pacijentima pružim personaliziranu brigu kako bismo im pomogli živjeti duže, zdravije, i sretnije živote, rekao je Hancock.

Istraživanje koje će pomoći budućim generacijama

DNK podaci pacijenata će, zajedno s povijestima bolesti pacijenata, omogućiti kompjuterima da predvide kako će tumor reagirati na određene tretmane.

Sir John Chisholm, čelnik organizacije koja vodi projekt, rekao je da će se rezulate istraživanja osjetiti mnoge buduće generacije.

U određenom trenutku bi određena vrsta genetskog testiranja trebala postati rutina, dodao je.

Od kada je 2002. godine sekvenciran prvi ljudski genom, cijena procesa je s 25 milijardi funti pala na 500 funti, odnosno oko 4150 kuna. Kako cijena bude padala, rekli su voditelji projekta, sekvenciranje genoma će postati sve prisutnije.

Voditelji projekta priznali su da su hakeri pokušali ukrasti podatke iz baze DNK. Naime, starni hakeri su nuspješno pokušali ukrasti podatke koji bi mogli biti vrijedni tvrtkama koje razvijaju nove načine liječenja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti