Roscosmos prekida suradnju s EU partnerima: Nema više lansiranja europskih satelita Soyuzom

Planiranja lansiranja Soyuza iz Francuske Gvajane se prekidaju, a Rusija će povući i svo osoblje iz svemirskog centra.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.02.2022. / 09:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Napad Putinove vojske na Ukrajinu rezultirao je velikim sankcijama prema Rusiji koje se primjenjuju gotovo na svim područjima - od bankarstva preko sporta i kulture pa do suradnje u svemiru. Tako su iz ruske svemirske agencije upozorili Amerikance na posljedice prekida suradnje oko Međunarodne svemirske postaje, a iako su iz NASA-e smirili situaciju te kažu kako će se ta suradnja nesmetano nastaviti i dalje, situacija se promijenila u odnosu Roscosmosa i njegovih europskih partnera.

Sateliti Starlink Musk pomaže s internetom: Starlink aktiviran iznad Ukrajine

Europske kompanije do sada su koristile usluge ruske svemirske agencije i njihovih raketa Soyuz za svemirska lansiranja, no ta je suradnja nakon nametanja sankcija privremeno prekinuta. Planiranja lansiranja Soyuza iz Francuske Gvajane se prekidaju, a Rusija će povući i sve osoblje iz svemirskog centra, uključujući i ekipu zaduženu za lansiranje raketa.

Ova odluka Roscosmosa donesena je kao odgovor na europske sankcije Rusiji, a nastavak suradnje ovisit će o situaciji na terenu i, usporedno s tim, o političkim odlukama. Usluge ove tvrtke koristi europska kompanija Arianespace koja sa Soyuzima iz Francuske Gvajane i s kozmodroma u Kazahstanu lansira svoje satelite u svemir. Posljednji takvi sateliti lansirani su putem Soyuza nedugo prije početka sukoba u veljači, dok je sljedeće lansiranje planirano za travanj.

Iako se možemo samo nadati kako će se do tada situacija smiriti te da će sukobi i prijetnje nestati, trenutačna situacija ne daje puno nade, niti optimizma tako da će se vjerojatno lansiranje odgoditi za neka bolja i mirnija vremena.

Slika nije dostupna Nakon triju odgoda, raketa Ariane 5 napokon poletjela iz Kouroua

Europski povjerenik za svemir Thierry Breton komentirao je kako ruska odluka o prekidu suradnje i lansiranja satelita neće utjecati, niti poremetiti usluge satelita Galileo, niti europskog satelitskog programa Copernicus.

Izvor: Space.com
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti