Sevilla je prvi grad na svijetu koji će kategorizirati toplinske valove

U sklopu pilot-projekta u Sevilli će se kategorizirati toplinski udari po njihovom utjecaju na zdravlje, a najekstremniji toplinski valovi dobit će i svoje ime.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.06.2022. / 14:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ekstremne vrućine su “tihi ubojice” koji godišnje uzimaju oko pet milijuna života diljem svijeta, smatra Kathy Baughman McLeod, direktorica Adrienne Arsht-Rockefeller Foundation Resilience Centera. Njena organizacija usmjerena je na borbu protiv posljedica takvih toplinskih valova te vjeruje da kako je potrebno napraviti nešto “dramatično” kako bi se privukla pozornost i upozorilo na opasnosti od ekstremnih vrućina.

Slika nije dostupna Hrvatsku očekuju ozbiljne promjene vremena: Interaktivne karte pokazuju kako će globalno zagrijavanje utjecati na naše živote

Upravo to namjeravaju napraviti u Sevilli, redovito najtoplijem gradu Europe te će u sklopu pilot-projekta proMETEO početi s imenovanjem i kategorizacijom ekstremnih toplinskih valova, nešto slično načinu na koji se kategorizira snaga uragana. S kategorizacijom velikih udara vrućine stanovnici bi se na njih mogli bolje pripremiti i poduzeti određene korake kako bi olakšali vrijeme dok malo ne zahladi.

Na kategorizaciji toplinskih udara već neko vrijeme radio bioklimatolog Larry Kalkstein koji je razvio sustav od tri kategorije, prema kojem će ljudi znati što napraviti i kako se pripremiti u slučaju određene kategorije. Pri tome se sustav razlikuje od načina kategorizacije uragana koji je prvenstveno baziran na snazi vjetra. Toplinski valovi kategorizirat će se ovisno o opasnosti za zdravlje koje vrućina predstavlja za stanovništvo.

Poanta je da upozorenja na određenu kategoriju toplinskog udara upozore ljude na ono što ih očekuje i kako se što bolje pripremiti - npr. koliko čaša vode piti, kada izbjegavati boravak na otvorenim, a o njima će ovisiti i mobilizacija zdravstvenih radnika koji bi trebali pomagati najranjivijim kategorijama i slično.

Pored kategorizacije, bitan je i, kako kaže Baughman McLeod, “PR faktor”, a to je imenovanje toplinskih valova jer se time naglašava ozbiljnost situacije i povećava pozornost ljudi.

Slika nije dostupna Znanstvenici sve češće upozoravaju na posljedice klimatskih promjena, a ovaj je grad prvi u Europi imenovao "osobu za borbu protiv vrućine"

U slučaju Seville, imenovat će se samo toplinski valovi ekstremne kategorije - počet će sa slovom Z i mijenjat će ženska i muška imena pa će se tako ove godine stanovnici tog grada pregrijavati uz ekstremne toplinske udare nazvane Zoe, Yago, Xenia, Wenceslao, Vega itd.

Za ovaj su projekt zainteresirani i drugi gradovi pa bi kategorizacija i imenovanje ekstremnih toplinskih udara u budućnosti mogla postati standard u brojnim državama.

Izvor: Fast Company
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti