Treba to držati na -112 stupnjeva: Pfizerovo cjepivo izazvalo eksploziju prodaje suhog leda i ultrahladnjaka u SAD-u

Nakon prošlotjedne objave o 90-postotnoj učinkovitosti Pfizerovog COVID cjepiva ali i potrebe za njegovim skladištenjem na strahovito niskim temperaturama, u SAD-u je astronomski skočila prodaja suhog leda (plin CO2 u čvrstom stanju).

Branimir Vorša | 18.11.2020. / 14:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prava temperatura na kojoj se mora skladištiti Pfizer/BioNTechovo cjepivo portiv COVID-19 mora biti između -76 i -112 stupnjeva Celzija, no generalno pravilo kaže na -94 ili niže. Na navedenim temperaturama, to cjepivo može ostati stabilno (i upotrebljivo) i do šest mjeseci. Razlog zbog kojeg se cjepivo mora držati na tako niskoj temperaturi jest krhkost mRNK komponente u njemu, koja se na višim temperaturama jednostavno vrlo brzo raspadne.

Cjepivo se može držati na regularnim temperaturama hladnjaka najviše pet dana prije nego postane neupotrebljivo.

No od prošlotjedne objave vijesti o učinkovitosti i uvjetima skladištenja tog cjepiva, u SAD-u je naglo porasla prodaja suhog leda te ultrahladnjaka za medicinske potrebe čija cijena iznosi oko 15.000 doalra. Narudžbe pljušte sve i do šest tjedana unaprijed.

Prodaja je porasla za 250 posto u odnosu na prvi kvartal, kaže Dusty Tenney, izvršni direktor tvrtke Stirling Ultracold iz Athensa u Ohiju, koja proizvodi laboratorijske ultrazamrzivače.

No vratimo se još malo temperaturi skladištenja od čak i do -112 stupnjeva celzija, no minimalna potrebna iznosi -76 stupnjeva. U svijetu znanosti, to nije tako hladno, ali u normalnom svijetu svakako jest, kaže Tonya Kuhl sa sveučilišta California.

Da bi se nešto držalo na tolikom minusu mjesecima, potrebna je, ili visoko specijalizirana oprema za rashlađivanje, ili puno, jako puno suhog leda.

Koliko hladno je jako hladno?

Na -22 stupnja smrtzava se sok u drveću, na -58 stupnjeva čelik postaje krhak, a na -78 stupnjeva automobilski akumulatori se smrzavaju. Nadalje, na -97 stupnjeva guma postaje krhka, a najniža temperatura ikad izmjerena na površini Zemlje iznosi -128 stupnjeva celzija i izmjerena je na Antarktiku, na nadmorskoj visini višoj od 3000 metara.

Specijalizirana oprema za rashlađivnaje na tako niske temperature izrazito je skupa. ultrazamirzivač veličine kućnog frižidera košta otprilike 25.000 dolara, mini verzija košta 10.000 dolara, a model na kotačima veličine prijenosnog hladnjaka košta oko 7000 dolara. Farmacije, klinike, bolnice i liječničke ordinacije ih trenutno kupuju istom brezinom kojom se i proizvode.

Suhi led ključ za transport cjepiva

No pravi ključ za transport Pfizerovog cjepiva jest suhi led, jer se njihovo cjepivo šalje u posebno dizajniranim i toplinski izoliranim kontejnerima veličine putne torbe. Cjepivo je u njima smješteno u vodoravnim 5 pretinaca oblika i veličine kutije za pizzu, a u svaki od njih stane 195 epruveta s cjepivom. Svaka epruveta dovoljna je za pet doza cjepiva, što znači da u jedan Pfizerov kontejner ukupno stane 4875 doza cjepiva. Težina kontejnera je oko 30 kilograma.

Pfizerovi kontejneri imaju mjesta pri vrhu za vreću suhog leda koji tako može cjepivo držati na -78 stupnjeva narednih 10 dana ako se ne otvara ili pet dana ako se otvara ne više od dvaput dnevno na vrlo kratko vrijeme.

Suhi led zapravo je čvrsti oblik plina ugljičnog dioksida (CO2) kojeg on poprima na najmanje -78,5 stupnjeva.

Svaki kontejner mora imati oko 10 kilograma suhog leda.

No liječnike najviše brine ako će morati baciti cjepivo zbog propusta u skladištenju, jer nakon utrošenih 10 milijardi dolara novca američkih poreznih obveznika, liječnici ne žele izgubiti niti jednu dozu.

"Bit će tu puno spoticanja i padanja. Puno ćemo naučiti u narednih nekoliko mjeseci oko toga kako smo možda to i bolje mogli učiniti", kaže dr. Paul Offit, profesor sa sveučilišta Pennsylvania i direktor Centra za educiranje oko cjepljenja Dječje bolnice u Philadelphiji.

Izvor: USA Today

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti