Udružili snage i napravili aplikaciju za pomoć unesrećenima u potresu: Na karti upisuju tko traži i nudi pomoć, a trebaju i volontere

Želite li pomoći u obradi podataka, javite se e-mailom Geodetskom fakultetu u Zagrebu.

Martina Čizmić | 31.12.2020. / 22:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nije dugo trebalo nakon potresa u Petrinji, da ljudi iz cijele Hrvatske pohitaju pomoći unesrećenima. I iako je tako cijela Hrvatska pokazala da je najjača u trenutcima najvećih nesreća, ubrzo su se na ulicama Petrinje i Gline stvorile nepregledne kolone automobila, kombija i kamiona koje su otežavale prolazak hitnih službi. 

Unatoč najboljoj namjeri i velikoj količini pomoći koja je došla u Petrinju, brojna sela i zaseoci do kojih je teško doći i u najboljim trenutcima, ostala su neprimjećena i zaboravljena. A i njima je nužno potrebna pomoć.

Upravo kako bi pomogli volonterima i službama na terenu, ali i svima onima koji su unesrećeni,  hrvatska OpenStreetMap zajednica uspostavila je platformu koja će olakašati pružanje pomoći svima koji su nastradali u potresu koji je pogodio Petrinju i okolicu.

Platforma, pod imenom Potres 2020, namijenjena je svima, kako hitnim službama, tako i građanima koji žele pomoći jer na jednom mjestu objedinjuje podatke s terena o potrebi i podatke od građana o ponudi pomoći.

No, kako bi platforma što prije bila u funkciji i pružala što više informacija, u koordinaciju aktivnosti za optimalno korištenje uključio se i Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a u pomoć im je priskočio i HGSS.

S fakulteta su pozvali sve studente koji posjeduju tehnička znanja da, iz snimaka koje će ustupiti HGSS mogu napraviti ortofoto i ažurirati OpenStreetMap, se jave na fakultet i pomognu u stvaranju aplikacije te popunjavanju podataka prema prijavama s terena.

Kako ističu za prikupljanje i obradu prijava s terena nije potrebno veliko tehničko znanje, pa se svi koji to žele, mogu javiti na fakultet kako bi dobili više informacija.

Nadaju se da će tako pomoći da pomoć dođe do onih kojima je najpotrebnija i to što prije. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti