Umjetna inteligencija napravila ono što NASA nikad ne bi uspjela: Otkrila 50 dosad nepoznatih planeta analizom postojećih podataka

Umjetna inteligencija mogla bi u potpunosti promijeniti način na koji se analiziraju gomile podataka dobivenih u različitim svemirskim misijama.

Martina Čizmić | 26.08.2020. / 07:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Istraživanje svemira često se sastoji od analize gomile podataka. Stoga ne iznenađuje da se ponekad za analizu takvih velikih skupina podataka u NASA-i okrenu naprednim računalima i umjetnoj inteligenciji.

Tim sa Sveučilišta Warwick osmislio je algoritam koji je analizirao velike količine podataka prikupljenih tijekom misije Kepler i TESS. Zahvaljujući tom algoritmu, potvrđeno je postojanje 50 novih planeta.

Kako su pojasnili, algoritam sam po sebi ne može identificirati novi planet među gomilom podataka. Zato su ga odlučili naučiti kako da razlikuje potvrđene planete i lažno pozitivna otkrića. Nakon toga pustili su algoritam da sam analizira podatke u kojima je tek trebalo otkriti planetarne kandidate. I uspjeli su. Po prvi put u povijesti umjetna inteligencija uspjela je potvrditi postojanje ne samo jednog već 50 planeta.

Znanstvenici sa Sveučilišta nadaju se da će njihov algoritam omogućiti lakše otkrivanje i potvrđivanje planeta u budućnosti. Naime, trenutačne tehnike često nailaze na prepreke koje onemogućavaju potvrđivanje prisutnosti planeta. Algoritam te prepreke neutralizira i fokusira se na čiste podatke.

Izvor: The Next Web

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti