Veliki projekt Muska i američke vojske: Superbrza raketa prenijet će teški teret za samo sat vremena na bilo koje mjesto na svijetu

Putovanje za koje teretnom vojnom zrakoplovu treba oko 15 sati, raketa koju bi trebali razviti SpaceX i američka vojska mogla bi obaviti za samo sat vremena.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.10.2020. / 15:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Elon Musk svojim je projektima privukao pozornost američke vojske koja želi iskoristiti tehnologiju koju su razvili za bolju i sigurniju navigaciju te za brzi prijevoz naoružanja i logistike. Tako su, kako smo već pisali, zainteresirani za SpaceX-ove satelite Starlink koje bi iskoristili za pouzdaniji i sigurniji GPS, a nedavno su potpisali ugovor oko razvoja superbrze rakete s kojom bi mogli prenositi naoružanje i logistiku na bilo koje mjesto na svijetu za samo sat vremena.

Slika nije dostupna Američka vojska bacila je oko na Muskove satelite i to bi im moglo dati veliku prednost

Npr. put od Floride do Afganistana koji danas vojnim zrakoplovom C-17 traje oko 15 sati, s raketom bi trajao samo sat vremena, a težina tereta bila bi slična teretu koji danas može prenijeti C-17, što iznosi negdje oko 80 tona. General američke vojske Stephen Lynos rekao je kako SpaceX napreduje velikom brzinom te prva testiranja takve rakete očekuje već tijekom sljedeće godine. Također, osim SpaceX-a, američka vojska na tom će projektu raditi i s još jednom aeronautičkom kompanijom Exploration Architecture Corporation.

Ova je godina bila fantastična za Elona Muska i SpaceX koji je ušao u povijest kao prva privatna kompanija koja je američke astronaute odvela u svemir. Također, zahvaljujući njima, NASA-ini astronauti ponovno polijeću s teritorija SAD-a i više nisu ovisni o ruskim raketama Soyuz. SpaceX revolucionarizirao je svemirske letove korištenjem višekratnih raketnih potisnika koji se, nakon polijetanja, tj. nakon što raketu odvedu u orbitu, vraćaju na Zemlju i ponovno mogu iskoristiti u budućim misijama, što uvelike smanjuje njihovu cijenu.

Slika nije dostupna Američka vojska bacila je oko na Muskove satelite i to bi im moglo dati veliku prednost

Sličan princip potisnika i raketa koje se mogu koristiti više puta, primijenit će i na novom vojnom projektu.

Izvor: TechSpot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti