Američka vojska bacila je oko na Muskove satelite i to bi im moglo dati veliku prednost

Ako se stvari poslože, Starlinkovi sateliti trebali bi samo ažuriranje softvera kako bi uz internet, emitirali i novi navigacijski signal.

Martina Čizmić | 03.10.2020. / 09:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Muskova tvrtka SpaceX do sad je u zemljinu orbitu lansirala više od 700 satelita kojima želi stvoriti mrežu satelita i omogućiti pristup internetu svima na Zemlji.

Iako, službeno, Starlink još nije u pogonu, testiranja su pokazala da funkcionira na razini trenutne širokopojasne internetske mreže.

No, činjenica da radi privukla je pozornost američke vojske koja je bacila oko na Starlink satelite. Ne kako bi osigurala pristup internetu svojim vojnicima, već kako bi u satelite ugradila dodatne mogućnosti. Kako piše MIT Technology Review, vojska želi iskoristiti satelite ne bi li stvorila navigacijski sustav koji bi bio bolji i sigurniji od postojećeg GPS-a.

Todd Humphreys i Peter Iannucci iz radionavigacijskog laboratorija Sveučilišta Teksas objavili su stručni rad u kojem tvrde da su razvili sustav koji koristi iste satelite kao GPS, isti signal kao tradicionalni GPS, ali pruža 10 puta precizniju lokaciju te je sigurniji.

Humpreys je MIT Technology Reviewu ispričao kako je njegov startup kupio Apple, nakon čega su ga upoznali s ljudima u američkoj vojsci koji su ga spojili sa SpaceX-om. Nakon sastanka, ekipi u SpaceX-u se svidjela ideja, a vojska im je dala godinu dana da istraže je li to izvedivo.

Ako se stvari poslože, Starlinkovi sateliti trebali bi samo ažuriranje softvera kako bi uz internet, emitirali i novi navigacijski signal. Kako Starlinkovi sateliti mogu prenositi podatke brzinom od 100 megabita u sekundi (u odnosu na GPS-ovih 100 bita), navigacija bi bila precizna do u krugu od 70 centimetara.

Međutim, novi sustav nije bez problema. A obzirom na položaj satelita, stanovnici sjevernih dijelova Zemlje ne bi mogli koristiti prednosti tog sustava jer ih signal ne bi pokrivao.

Osim toga, korištenje sustava na Zemlji značilo bi oslanjanje na Starlinkove antene i vjerojatno veoma skupo. Ne samo zato što je SpaceX komercijalna kompanija koja treba nešto i zaraditi, već i jer bi korištenje ovog sustava zahtjevalo određene promjene u opremi koja se koristi za navigaciju.

No, potencijal za promjenu navigacijskih sustava diljem svijeta postoji. Pitanje je samo tko će prvi to prepoznati i iskoristiti.

Izvor: MIT Tehnology Review

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti