Vozači električnih vozila diljem svijeta okupili se u krovnu organizaciju GEVA

GEVA ističe da su takvi ciljevi vrlo ostvarivi s obzirom na napredak tehnologije kakvom svakodnevno svjedočimo, a prijelaz na električna vozila dodatno ubrzavaju i poticaji kakve pružaju brojne države pri kupovini i vlasništvu električnih vozila.

Martina Čizmić | 24.06.2021. / 15:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Električna vozila ušla su na velika vrata – iz godine u godinu bilježe se značajni porasti u prodaji, brojne države potiču kupovinu električnih vozila, porezi na gorivo i emisije plinova učestalo rastu, a sve zelene akcije promiču upravo takvu vrstu mobilnosti zbog nulte emisije ispušnih plinova.

Gotovo svaka država diljem svijeta ima svoju udrugu ili asocijaciju koja promovira električnu mobilnost i bori se za prava sadašnjih i budućih vozača EV-a, a čak i na razini Europske unije postoji asocijacija AVERE koja Europskom parlamentu daje prijedloge novih zakona za standarde emisija štetnih plinova poput normi EURO 6 i buduće EURO 7.

Zbog svega toga je službeno predstavljena i GEVA – svjetska asocijacija vozača električnih vozila koja okuplja čak 28 takvih udruga diljem svijeta, a dio GEVA-e je i udruga Strujni krug – nacionalna udruga za elektromobilnost u Hrvatskoj.

Cilj globalne Udruge je prikupiti najbolje prakse i informacije od različitih udruga vozača EV-a i njihovih članova kako bi si međusobno pomagali, informirali i kako bi se dodatno potaknula električna mobilnost širom svijeta. Također, želi se potaknuti da do 2030. godine sva osobna i laka dostavna vozila budu plug-in, odnosno električna ili hibridna.

Samo tijekom prošlogodišnje pandemije koronavirusa viđeno je koliko zapravo emisije štetnih plinova mogu imati utjecaj na okoliš, a ovakvim ciljem iste bi se značajno smanjile te bi se čak mogle spriječiti i klimatske promjene, navode osnivači GEVA-e.

GEVA ističe da su takvi ciljevi vrlo ostvarivi s obzirom na napredak tehnologije kakvom svakodnevno svjedočimo, a prijelaz na električna vozila dodatno ubrzavaju i poticaji kakve pružaju brojne države pri kupovini i vlasništvu električnih vozila.

Jedna od prvih zajedničkih aktivnosti GEVA-e bit će sudjelovanje na Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama COP26 koja će se održati u Glasgowu u studenom ove godine. Udruge povezane sa svjetskom asocijacijom planiraju organizirati posebne događaje u svojim zemljama te organizirati 'reli' vožnju do Škotske kako bi promicali elektromobilnost kao bitan element u rješavanju klimatskih promjena.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti