Zbog ljudske pogreške na internetu objavljeni osobni podaci više od 18 tisuća oboljelih od koronavirusa

Objavljeni su podaci poput inicijala, datuma rođenja, spola i geografskog područja.

Hina | 15.09.2020. / 08:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Osobni podaci 18.105 stanovnika Walesa, kod kojih je potvrđen koronavirus, slučajno su postavljeni na javni server te su bili dostupni online 20 sati u kolovozu, objavio je u ponedjeljak velški javnozdravstveni sustav.

Uzrok curenja podataka je individualna ljudska pogreška, objavio je velški javnozdravstveni sustav, dodajući da je naručena eksterna istraga o curenju podataka te da su poduzeti koraci kako bi se spriječili slični incidenti.

Za sada nema dokaza da su podaci zloupotrebljeni, navodi se u priopćenju.

Međutim, priznajemo da će to izazvati zabrinutost i anksioznost te duboko žalimo što, u ovom slučaju, nismo uspjeli zaštititi povjerljive informacije o stanovnicima Walesa, dodaje se.

Podaci su postavljeni 30. kolovoza navečer te ih je mogao pretraživati svaki korisnik mrežne stranice velškog javnozdravstvenog sustava do uklanjanja ujutro idućeg dana.

Dok su podaci bili dostupni pregledalo ih je 56 nepoznatih korisnika.

Sustav javnog zdravstva navodi da su u većini slučajeva, odnosno od 16.179 osoba, bili dostupni inicijali, datum rođenja, geografsko područje i spol, zbog čega je malen rizik identifikacije.

Uz navedeno, dostupna je bila i informacija o imenu doma u kojem je smješteno 1.926 štićenika domova za starije i nemoćne, čiji su podaci kratko bili dostupni, zbog čega je rizik identifikacije u tom slučaju viši, ali i dalje malen.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti