10 jednostavnih savjeta kako zaštititi svoju privatnost na internetu (i šire)

Svatko od nas ima mogućnost preuzeti kontrolu nad svojim podacima i digitalnim životom. Kako? U ovih 10 jednostavnih koraka.

Martina Čizmić | 15.12.2020. / 07:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ova nas je godina prisilila da brojne stvari preselimo iz fizičkog u virtualni svijet. No u želji da taj prijelaz učinimo što bržim i bezbolnijim često preskačemo neke korake i zaboravljamo na sigurnosne mehanizme koji bi trebali štititi naš digitalni identitet.

Kibernetički kriminalci jedva su dočekali da sve više ljudi počne provoditi svo svoje vrijeme na internetu, raditi i školovati se od kuće. Broj kibernetičkih napada i računalnih prijevara tijekom pandemije koronavirusa uvelike se povećao.

Međutim, to ne znači da se treba prepustiti slučaju i nadati se da "neće baš mene". Svatko od nas ima mogućnost preuzeti kontrolu nad svojim podacima i digitalnim životom. Kako? Kroz ovih 10 jednostavnih koraka.

1) Provjerite postavke privatnosti na društvenim mrežama
Koristite li neku od društvenih mreža poput Facebooka ili Twittera, morate biti svjesni da vaši profili na njima sadrže velike količine privatnih podataka. Ako ne pazite, ti podaci mogli bi postati vidljivi svima na internetu. Zato obvezno provjerite postavke privatnosti na svom profilu - u konačnici, vi odlučujete što želite podijeliti samo s najbližim prijateljima, širom zajednicom ili cijelim svijetom. Kako? Na društvenoj mreži koju koristite posjetite svoj profil i tamo pronađite opciju Postavke. Ovisno od mreže do mreže, morat ćete malo kopati da pronađete postavke privatnosti, ali sigurno su tu. Ako vam je potrebna dodatna pomoć, posjetite stranice pomoći vaše mreže i tamo pročitajte kako podesiti razinu privatnosti.

Slika nije dostupna Google promijenio postavke zaštite privatnosti: Evo što se točno mijenja i kako

2) Nemojte koristiti pohranu u oblaku za privatne podatke
Servisi poput Google Drivea ili Dropboxa mogu se činiti kao izvrsno mjesto za arhiviranje važnih ili privatnih podataka. Uvijek su vam dostupni, čak i ako se nešto dogodi vašem računalu. No isto su tako ranjivi na hakerske napade i curenja podataka. Pa ako već želite pohranjivati osjetljive podatke u oblaku, pobrinite se da su dokumenti dodatno osigurani enkripcijom i lozinkom koja je poznata samo vama. Trebamo li uopće napominjati da dotičnu lozinku ne pohranjujete u nezaštićen dokument na istom tom servisu?

3) Nemojte dopustiti da vas prate na internetu
Kad god svojim preglednikom pristupite internetu, on na računalo pohranjuje gomilu podataka, ali isto tako veliku količinu šalje dalje. Zato vam se pojavljuju ciljani oglasi kad surfate, ali i zato vaša omiljena internetska stranice zna kad ste posljednji put bili u posjetu, što ste klikali i koliko ste vremena proveli u čitanju sadržaja. No želite li biti ipak nešto anonimniji u svojem pregledavanju sadržaja, možete na svom pregledniku uključiti "privatno pregledavanje" ili "incognito mode". Pregledavanje u takvom načinu rada neće vas u potpunosti zaštititi od praćenja, ali će uvelike povećati vašu sigurnost. Za potpunu zaštitu, bit će vam potrebni posebni alati koje je potrebno dodatno platiti. No ima li privatnost svoju cijenu?

4) Razdijelite svoju elektronsku poštu na privatnu i javnu adresu
Baš kao što ne biste svoj broj mobilnog telefona dijelili sa svakim na koga naiđete, nemojte dijeliti ni e-mail. Razmislite o dijeljenju svoje pošte na privatnu i javnu. Privatnu adresu koristite za stvari koje su vam veoma važne - poput primanja elektronskih računa, komunikaciju s bankama, državnim službama, članovima obitelji i slično. A onu javnu koristite kad se prijavljujete na različite newslettere, registrirate na stranice ili pak kupujete na internetu. Iako se to može činiti kao nepotrebna gnjavaža, pokazat će se izuzetno korisnim prilikom prvog curenja podataka nekog velikog internetskog trgovca ili spam kampanje.

5) Dopisujte se sigurnim aplikacijama
Logika nalaže da kad razmjenjujete poruke s nekom drugom osobom, sadržaj tih poruka ostaje između vas dvoje. No u digitalnom svijetu to baš i nije tako. Brojne aplikacije hvale se obostranom enkripcijom, što bi u načelu trebalo značiti da nitko osim primatelja i pošiljatelja nema uvid u prepisku. Ali samo neke aplikacije tu opciju imaju uključenu za sve prepiske. Tako, koristite li Facebook Messenger, Telegram ili Google Allo za dopisivanje, enkripciju morate sami uključiti aktivacijom "tajnog chata". U protivnom, svaki malo vještiji haker može doći do vaših prepiski.

Slika nije dostupna Nova opcija na Instagramu i Messengeru omogućit će još veću privatnosti u komunikaciji

6) Koristite jake lozinke
Iz godine u godinu stručnjaci za računalnu sigurnost ponavljaju važnost odabira jake jedinstvene lozinke za zaštitnu različitih računa. I opet, iz godine u godinu najpopularnije lozinke su "12345" ili "lozinka". Naravno da je komplicirano zapamtiti dugačku lozinku koja u sebi sadrži velika i mala slova, brojeve i posebne znakove. Kako biste si olakšali taj posao, možete se poslužiti jednim trikom i jednim servisom. Trik je da lozinku u glavi zapamtite kao smislenu rečenicu. Primjerice, "JZid1uJ!" što je prilično komplicirana lozinka, možete zapamtiti pomoću dječje pjesmice "Juri zeka iz daleka i uzdiše joj!". No ako trebate zapamtiti desetak ili više takvih lozinki, najbolje je da upotrijebite neki od servisa za upravljanje lozinkama. Oni funkcioniraju poput sefova u koje ćete pohraniti sve svoje lozinke, a morat ćete zapamtiti tek jednu (za otvaranje tog servisa), pomoću koje ćete onda autorizirati upotrebu ostalih kad je to potrebno.

Lozinka (Foto: Getty Images) Ako koristite neku od ovih popularnih lozinki, odmah ju promijenite!

7) Pročistite svoj pametni telefon i ukinite ovlasti aplikacijama koje ih ne trebaju
Brojne aplikacije prilikom instalacije traže široke ovlasti na vašem pametnom telefonu. Neke od tih ovlasti potrebne su za rad, drugi baš i nisu i moguće ih je isključiti nakon instalacije. Srećom kako biste to napravili, potrebno vam je samo malo vremena. Korisnici Android pametnih telefona, trebaju u Postavkama pronaći opciju Aplikacije i tamo za svaku aplikaciju pregledati Dopuštenja te isključiti ono što smatraju da nije potrebno za rad aplikacije (npr. treba li zaista nekoj mobilnoj igri pristup vašoj kameri i mikrofonu). Korisnici iOS-a također trebaju posjetiti Postavke, odabrati opciju Privatnost i tamo pronaći različite ovlasti te u njima isključiti pristup onim aplikacijama za koje smatraju da to ne trebaju.

8) Zaštitite svoje uređaje lozinkama ili PIN-ovima
Naša računala i pametni telefoni u sebi sadrže brojne podatke koje smatramo privatnima i za koje ne bismo željeli da dođu u javnost. Najjednostavniji način da se osiguramo kako do toga ne bi došlo, je zaštititi uređaj lozinkom ili kojim drugim načinom ograničavanja pristupa. Lozinke ne moraju biti toliko komplicirane i dugačke (iako mogu), već trebaju spriječiti nepoželjne osobe da njuškaju po vašem uređaju. Velik broj pametnih telefona i računala već ima ugrađenu opciju biometrijske zaštite odnosno otključavanja uređaja putem očitavanja otiska prsta. To može biti jako dobra zaštita, no savjetujemo vam da uz takvu, aktivirate i zaštitu putem PIN-a ili lozinke, kako biste u slučaju da čitač ne radi (jer su vam prsti hladni ili ste se porezali) ipak mogli pristupiti svom uređaju.

9) Onemogućite prikaz informacija na zaključanom ekranu
Svi mi volimo baciti oko na zaključani ekran i odmah provjeriti koje smo obavijesti ili e-mail poruke dobili, odnosno što nas čeka u kalendaru. No onoliko koliko su te informacije dobrodošle nama, toliko mogu biti i korisne drugima. Kako biste svoje obveze i informacije zadržali za sebe, isključite prikaz tih informacija na svojim uređajima. Ovisno o tome koristite li Androd ili iOS, postavke za isključivanje možete pronaći u dijelu postavki koje se odnose na obavijesti i prikaz na zaključanom zaslonu.

Slika nije dostupna Ne želite da vas hakiraju ili vam ukradu podatke? Pratite ovih 5 osnovnih savjeta

10) Držite se podalje od javnih bežičnih mreža
Velik broj korisnika pametnih telefona ne isključuje opciju spajanja na bežičnu mrežu kad napusti sigurnost svog stana ili ureda. Dijelom jer ne razmišljaju o tome da se njihov uređaj onda pokušava spojiti na sve otvorene mreže koje su u dometu, a dijelom jer im odgovara da se njihov uređaj spoji na svaku mrežu na koju može jer tako "štede" mobilni promet podataka. No javne mreže nemaju nikakve sigurnosne protokole, što znači da svatko može vidjeti kakvi podaci stižu i odlaze s vašeg uređaja. To obuhvaća sve od pretraga interneta, e-mailova pa do lozinki i pinova. Ako baš morate koristiti javnu mrežu (jer nema druge mogućnosti), koristite VPN aplikacije i programe koji stvaraju poseban zaštićeni tunel kroz koji vaši podaci onda sigurno putuju. Druga je opcija, da prilikom korištenja javnih mreža ne šaljete i ne primate osjetljive podatke. I na kraju, savjet više - kad ne koristite bežičnu mrežu, isključite tu opciju na svom uređaju (na prijenosnim računalima obično je dovoljno kliknuti na ikonu bežične mreže na traci sa zadacima, na mobilnim uređajima treba dodirnuti ikonu koja se skriva u brzom padajućem izborniku), uštedjet ćete nešto baterije i zaštititi svoj uređaj.

Izvor: Kaspersky

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti