Ako koristite neku od ovih popularnih lozinki, odmah ju promijenite!

Objavljen je popis najpopularnijih lozinki u 2020. koje su ujedno i najopasnije jer se većina njih može probiti u manje od sekunde.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.11.2020. / 14:57

Lozinka (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Svake godine sigurnosne kompanije objavljuje popise najpopularnijih, odnosno najkorištenijih lozinki i gotovo uvijek riječ je o šiframa koje svatko može bez problema provaliti. Ako znate nečiji mail, odnosno korisničko ime za neki od brojnih računa kojima se danas koristimo te ako ta osoba koristi neku od navedenih lozinki, ne treba nikakvo hakersko znanje da se u takve račune provali i uzme podatke.

Slika nije dostupna Androidi ponovno na udaru: Malware BlackRock krade sve što može - lozinke, pristupne podatke i brojeve kreditnih kartica

Za sve te šifre, naravno, vrlo dobro znaju i hakeri te ih pokušavaju iskoristiti, a usprkos brojnim upozorenjima i apelima stručnjaka da se koriste komplicirane lozinke koje nije moguće jednostavno pogoditi, mnogi su i dalje lijeni i ne drže do sigurnosti pa koriste šifre poput - 123456, password i slično.

Kompanija NordPass nedavno je objavila popis 200 lozinki koje su se najčešće koristile tijekom ove godine i, nije teško pogoditi, one najpopularnije su ponovno najjednostavnije i najopasnije. Stručnjak za kibernetičku sigurnost iz NordPassa Chad Hammond upozorio je sve osobe koje koriste šifre s njihova popisa najpopularnijih 200 lozinki u 2020. da ih odmah promjene. Kaže kako je većina tih lozinki već procurila na internet tijekom prijašnjih hakerskih napada te da se većina tih lozinki može probiti u manje od jedne sekunde.

Pravila za zaštitu vaših digitalnih računa i profila prilično su jednostavna i sigurnosni stručnjaci ih ponavljaju godinama. Najvažnije je koristiti komplicirane lozinke te, kada je to god moguće, autentifikaciju u dva koraka te, naravno, ne koristiti iste lozinke za različite račune, što su pravila kojih se mnogi ne drže.

Neugodno iznenađenje Švedski stol za hakere: Istraživanje otkrilo opasnu naviku internetskih korisnika

Najpopularnije (i najopasnije) šifre uključuju dobro poznate lozinke poput 123456 i 123456789, na trećem mjestu nalazi se jedan novitet - picture1, nakon čega ponovno slijede lozinke koje se ponavljaju godinama - password, 12345678, 111111, 123123, 12345 itd. Popis svih 200 lozinki pogledajte ovdje i, podsjetimo, ako koristite neku od lozinki s popisa, odmah ih promijenite.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti