Švedski stol za hakere: Istraživanje otkrilo opasnu naviku internetskih korisnika

Iako bismo pomislili da će korisnici požuriti promijeniti podatke i šifre nakon što se oni objave na internetu i postanu dostupni hakerima, istraživanje je pokazalo da to nije baš slučaj.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.06.2020. / 09:51

Neugodno iznenađenje (Foto: Getty images)

Što ćete napraviti ako saznate da su vaši podaci za prijavu na određeni internetski servis poput maila, društvenih mreža i slično procurili na mreži te da ih se hakeri mogu dokopati i putem njih pristupiti vašim podacima na tom servisu? Odgovor bi trebao biti jasan - trebali bi istog trenutka promijeniti podatke i postaviti kompliciranu lozinku kako bi hakere spriječili u naumu da vam provale u taj servis. Također, ako istu lozinku koristite i za pristup drugim servisima, potrebno je i nju promijeniti jer bi hakeri mogli lozinku koja se povezuje s vašim podacima iskoristiti i za pristup Gmailu, Dropboxu, LinkedInu itd.

Slika nije dostupna 5 stvari koje morate napraviti za sigurniji digitalni život u 2020.

No istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Carnegie Mellon pokazalo je kako će zabrinjavajuće mali broj ljudi reagirati na informacije o curenju njihovih podataka i zaista promijeniti lozinku. Istraživanje je bazirano na stvarnim podacima i lozinkama pohranjenim unutar browsera malog broja korisnika (249) tijekom skoro dvije godine. Tijekom perioda praćenja, 63 osobe imale su račune na domenama s kojih su procurili njihovi podaci i lozinke.

Od njih 63, samo je 21 osoba (odnosno 33 posto) posjetila stranice s kojih su objavljeni njihovi podaci, a njih 15 promijenilo je lozinke tijekom razdoblja od 3 mjeseca. Zanimljivo je da je samo 9 korisnika prilikom promjene postavilo snažnije i kompleksnije lozinke, dok su se ostali odlučili na neku od lozinki koju već koriste ili su postavili nedovoljno jak password.

Lozinka (Foto: Getty Images) Ako želite još veću sigurnost na internetu, ovaj Googleov servis morate isprobati

Iako je uzorak istraživanja zaista malen, istraživači naglašavaju kako njegovi rezultati ukazuju na nedostatak edukacije među korisnicima, no jasno je da je dijelom riječ i o neodgovornosti i lijenosti samih korisnika. Sigurnosni stručnjaci često upozoravaju na potrebu korištenja kompliciranih lozinki i opasnost upotrebljavanja istih lozinki na različitim stranicama, no kako danas koristimo 10, 20, a neki i više različitih servisa, korisnici ne mogu zapamtiti brojne lozinke pa ih često ponavljaju.

Izvor: ZDnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti