5 stvari koje morate napraviti za sigurniji digitalni život u 2020.

Uzmite pauzu između obiteljskih okupljanja, priprema za doček Nove godine i gledanja blagdanskih filmova i napravite nešto kako biste i u 2020. bili sigurniji na internetu.

Martina Čizmić | 30.12.2019. / 10:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Kažu da bi krajem godine trebalo napraviti inventuru i popisati sve ono dobro i loše što se dogodilo, kako bi smo znali donijeti neke bolje odluke u sljedećoj godini.

Pa zašto ne biste ove blagdane iskoristili kako biste donijeli neke dobre odluke vezane uz vaš digitalni život? Pogotovo njegovu sigurnost u sljedećoj godini.

Uzmite pauzu između obiteljskih okupljanja, priprema za doček Nove godine i gledanja blagdanskih filmova i napravite nešto kako biste i u 2020. bili sigurniji na internetu.

Promijenite lozinke za sigurniju 2020.

Sjećate li se uopće svih lozinki koje koristiti na različitim internetskim servisima? Ili ste jedan od onih koji imaju istu lozinku svugdje? Još ako je to jedna od "najgorih" lozinki, zaista biste ih trebali izmijeniti.

Kibernetička sigurnost (Foto: Getty Images) Objavljen popis najgorih lozinki korištenih u 2019.

Ako niste sigurni kako odabrati dobru i sigurnu lozinku, vodite se jednostavnom jednadžbom - lozinka mora imati više od 8 znakova, biti kombinacija malih i velikih slova, brojeva i ako je to moguće posebnih znakova (kao što su to točka ili uskličnik).

Lozinke (Foto: iStock) Savjet stručnjaka za sigurnost: Evo kakve lozinke trebate koristiti za zaštitu mailova

Koristite li mnogo različitih servisa i problem vam je pamtiti lozinke za njih, taj problem možete riješiti na dva načina - stari i digitalni. Stari način podrazumijeva zapisivanje lozinki na papir i njihovo pohranjivanje na sigurno mjesto. Digitalni znači korištenje nekog od programa za čuvanje lozinki za koji ćete onda morati zapamtiti samo jednu lozinku.

Pročistite svoje pretplate

Tijekom godine pretplaćujemo se na različite usluge i servise, ali i newslettere koji nam se u tom trenutku čine zgodnima i zanimljivima. No, nakon nekoliko mjeseci zaključimo kako to baš i nije to što smo htjeli ili jednostavno više nemamo vremena pratiti sve što ti servisi nude.

Stoga, kako biste smanjili broj e-mail poruka koje dobivate u svom sandučiću i uštedjeli koju kunu na pretplatama koje ne koristiti, vrijeme je da napravite veliko čišćenje.

TV (Foto: Getty Images) Zbog dijeljenja lozinki velike kompanije gube stotine milijuna dolara

Većina newslettera na samom dnu ima opciju "odjava" ili "unsubscribe" zahvaljujući kojoj možete zaustaviti dolazak newslettera u svega nekoliko klikova. Što se pak tiče pretplata za različite servise koje koristite ili ne koristite, situacija je nešto drugačija. Prije svega, morate utvrditi o kakvoj se pretplati radi (mjesečnoj, godišnjoj ili nekoj trećoj) i kakav je princip otkazivanja pretplate.

Organizirajte svoje fotografije

Otkako su se pojavili digitalni fotoaparati, a potom i kamere na mobilnim telefonima, svi fotografiramo mnogo više nego prije. No, isto tako veliku većinu tih fotografija nikad više ni ne pogledamo. Osim ako ne spadate u onaj mali broj korisnika koji redovito arhiviraju fotografije, pregledavaju ih, kategoriziraju i, eventualno, obrađuju, sad je vrijeme da to napravite.

LG G7 (Foto: LG) Pametne telefone ne koristimo za razgovor, već za...

Uzmite si nekoliko sati (ne morate odjednom) i organizirajte fotografije koje ste napravili tijekom posljednje godine (dvije, tri, pet...). Obrišite sve one fotografije koje vam ne trebaju - screenshotove, šale s interneta, mutne i loše fotografije. Pokušajte se prisjetiti gdje je pojedina fotografija snimljena (podaci o fotografiji mogu vam reći kada i tako olakšati lociranje) i posložite ih u mape kako biste se lakše snašli. Otkrit ćete kako imate gomilu fotografija za koje se ni nemožete sjetiti kad ste ih napravili.

Za one koji imaju malo više vremena, predlažemo da digitaliziraju stare fotografije i tako ih sačuvaju od propadanja. Više nije nužno da imate skener kako biste digitalizirali fotografiju. Današnji pametni telefoni imaju dovoljno dobru kameru da mogu obaviti taj posao bez problema. Na vama je samo da se pobrinete za dobro osvjetljenje.

Obrišite sve nepotrebne aplikacije

Činjenica je da na našim pametnim telefonima imamo gomilu aplikacija. Ali je isto tako činjenica i da ih ne koristimo baš sve niti su nam sve potrebne. Neke od tih aplikacija došle su predinstalirane na našem telefonu, druge smo tijekom vremena sami instalirali.

Brisanje aplikacija s računala Imate neke od ovih aplikacija na mobitelu? Odmah ih uklonite jer polako uništavaju vaš smartphone i ugrožavaju vašu privatnost

Pogledajte aplikacije koje imate i razmislite kad ste ih posljednji put koristili. Sve one aplikacije koje ne koristite redovito, možete bez problema obrisati. Ako vam trebaju kasnije, uvijek ih možete ponovno instalirati s neke od trgovina aplikacijama koju koristite.

Vodite samo računa da brisanje aplikacije ne podrazumijeva samo brisanje ikone s glavnog ekrana, već i deinstalaciju aplikacije u postavkama telefona.

Arhivirajte najvažnije podatke

Ako vam se ikad dogodilo da vam je "umrlo" računalo ili pametni telefon, vjerojatno ste ostali i bez nekih podataka koje nije moguće vratiti. Kako bi u 2020. izbjegli takve scenarije, osjećaj panike i očaja, radije se pobrinite da uvijek imate rezervnu kopiju tih podataka pohranjenu negdje na sigurnom.

Što se pametnih telefona tiče, najjednostavnije je napraviti sigurnosnu kopiju i pohraniti ju u oblak. I Android (Google) i iOS (Apple) daju tu mogućnost i zaista biste ju trebali iskoristiti. Ne samo da će tako svi vaši podaci biti na sigurnom, već će vam biti puno lakše prebaciti se s jednog mobilnog telefona na drugi.

WhatsApp (Foto: AFP) Koristite WhatsApp? Napravite sigurnosnu kopiju podataka ili se pozdravite s njima

Ako pak govorimo o osobnim računalima, situacija je malo kompliciranija. Prije svega, morate odlučiti što su za vas "podaci koje morate sačuvati". To mogu biti fotografije, dokumenti, lozinke ili nešto drugo. Kad ste jednom odlučili što biste željeli sačuvati, imate nekoliko mogućnosti. Sačuvati kopiju tih podataka na USB ili vanjskom disku koji ćete spremiti na sigurno ili pohraniti kopiju u oblaku. O vama ovisi što ćete odabrati.

Bez obzira napravite li samo jedno ili sve s ovog popisa, bit će vam lakše snaći se u digitalnom životu u 2020. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti