Androidi ponovno na udaru: Malware BlackRock krade sve što može - lozinke, pristupne podatke i brojeve kreditnih kartica

BlackRock krade informacije iz više od 300 aplikacija, a da toga korisnici uopće nisu svjesni.

Martina Čizmić | 17.07.2020. / 16:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Korisnici Androida već su navikli na to da moraju biti oprezni prilikom instalacije aplikacija s trećih trgovina. Ili bi barem već trebali znati da time riskiraju sigurnost svog pametnog telefona i svih podataka na njemu.

No, s vremena na vrijeme dogodi se da se nepoćudne aplikacije provuku i na službenu trgovinu aplikacija, Google Play i stvore kaos.

Prema posljednjim informacijama, koje je objavila tvrtka za kibernetičku sigurnost ThreatFabric, nova vrsta malware cilja upravo korisnike Androida, odnosno njihove bankovne informacije. Malware BlackRock može ukrasti podatke iz više od 300 aplikacija, među kojima su neke od najpopularnijih poput Facebooka, Gmaila ili Tindera.

Osim što krade korisničke podatke, BlackRock cilja i krade brojeve kreditnih kartica, ali i podatke za pristup mobilnom i internetskom bankarstvu.

Baš kao što je to obično slučaj s malwareom, BlackRock se čini kao potpuno legitimna aplikacija koja od korisnika traži široke ovlasti, a kad ih dobije, skriva se od korisnika i kreće u pohod. Može slati i primati poruke, a da korisnik toga uopće nije svjestan, pokretati aplikacije, čitati obavijesti pa čak i otključati zaključani ekran uređaja.

Dodatna je opasnost što isključuje antivirusne i aplikacije za čišćenje uređaja (ako ih korisnik ima).

Iz ThreatFabrica ističu kako nisu primijetili ovaj malware među aplikacijama na Google Playu i upozoravaju korisnike da prilikom odabira i instalacije aplikacija obavezno čitaju komentare i recenzije te paze kakva dopuštenja im odobravaju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti