10 tehnoloških trendova koji će promijeniti svijet

Ljudi nikada neće prestati istraživati. Već smo sada svjedoci brzih promjena. Trebali bismo postaviti ciljeve dalje od onoga što trenutno vidimo, pogledati u budućnost i prebaciti se s inovacija na izume.

Martina Čizmić | 16.08.2019. / 07:26

Tehnologija u budućnosti (Foto: Huawei)

Nije lako procijeniti i predvidjeti što će u budućnosti biti aktualno ili što će promijeniti svijet. Stoga je uvijek zanimljivo pročitati što neki od predvodnika u pojedinoj industriji vidi kao tehnologiju budućnosti. 

Tako je i Huawei u svom izvješću o globalnoj viziji industrije, Global Industry Vision (GIV), sažeo svoja predviđanjao razvoju tehnologije i ključnih industrijskih trendova do 2025. godine. Radi se o 10 trendova koji već oblikuju naše životna i radna okruženja, a doo 2025. postat će neizostavan dio naših života. 

1. Suživot s robotima: pomaci u znanosti o materijalima, percepciji umjetne inteligencije, te mrežnim tehnologijama podloga su za uvođenje robotike u kućnoj i osobnoj upotrebi. GIV očekuje razinu globalne penetracije kućnih robota od 14 posto.

2. Super vid: povezivanje 5G tehnologija, virtualne/proširene stvarnosti, strojnog učenja i ostalih novih tehnologija omogućit će nam da vidimo dalje od udaljenosti, poremećaja, površine i povijesti. Ljudi, poslovanje i kultura dobit će nove prozore u svijet. GIV očekuje za će se postotak tvrtki koje koriste virtualnu/proširenu stvarnost povećati na 10 posto.

Zračenje mobitela, ilustracija 5G mreža je velika stvar, ali postoje li rizici za zdravlje?

3. Bez potrage: kada uređaji pogonjeni podacima i opremljeni senzorima počnu predviđati naše potrebe, informacije će početi tražiti nas. Buduće pretrage neće koristiti tipke, osobne društvene mreže kreirat ćemo bez problema, a i industrije će imati koristit od „pretraga bez rezultata“. GIV predviđa da će 90 posto korisnika pametnih uređaja koristiti inteligentne osobne asistente.

4. Ulice po mjeri: inteligentni prijevozni sustavi povezat će ljude, vozila i infrastrukturu, eliminirati gužve, ubrzati hitne službe te omogućiti niz usluga koje će nam olakšati život. GIV predviđa da će 15 posto svih vozila raspolagati bežičnom tehnologijom koja će umrežavati vozila sa ostalim uređajima.

5. Rad uz robote: pametna automatizacija već je preobrazila mnoge industrijske grane, a u budućnosti će preuzeti obavljanje opasnih, repetitivnih i jako preciznih radnji, u korist sigurnosti i produktivnosti. GIV predviđa da će u industriji na svakih 10 tisuća zaposlenika u upotrebi biti 103 robota.

6. Proširena kreativnost: umjetna inteligencija u oblaku smanjit će troškove i prepreke za uvođenje znanstvenih eksperimenata, inovacije i umjetnosti, te svima staviti na raspolaganje golemi kreativni potencijal. GIV predviđa da će 97 posto velikih tvrtki koristiti umjetnu inteligenciju.

Umjetna inteligencija Tvrtke se trebaju pripremiti za odgovorno korištenje umjetne inteligencije

7. Komunikacija bez smetnji: umjetna inteligencija i analiza velikih količina podataka uspostavit će neometanu komunikaciju među tvrtkama i korisnicima te eliminirati jezične barijere. Preciznost, povjerenje i razumijevanje bit će podloga komunikacije budućnosti. GIV predviđa da će tvrtke u potpunosti koristiti 86 posto podataka koje proizvedu.

8. Simbiotska ekonomija: tvrtke diljem svijeta uvode digitalne tehnologije i pametna rješenja na objedinjenim platformama – to znači veću suradnju, dijeljenje resursa, zdravije globalne ekosustave i veću produktivnost. GIV predviđa da će sve tvrtke koristiti tehnologiju oblaka, te da će 85 posto svih poslovnih aplikacija biti u oblaku.

9. Brzo uvođenje 5G tehnologije: 5G tehnologija stigle je na tržište i ulazi u primjenu puno brže od prethodnih generacija bežične tehnologije – potencijal koji ta tehnologija nudi pojedincima, tvrtkama i društvu je golem. GIV predviđa da će 58 posto svjetske populacije imati pristup 5G tehnologiji.

10. Globalno digitalno upravljanje: pomaci u digitalnoj tehnologiji moraju biti u ravnoteži sa standardima dijeljenja podataka i načelima korištenja podataka. GIV predviđa da će globalni godišnji protok podataka dosegnuti 180 ZB (1 ZB = 1 bilijun GB).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti