Tvrtke se trebaju pripremiti za odgovorno korištenje umjetne inteligencije

Čak 85 % predsjednika uprava izjavilo je kako će umjetna inteligencija značajno promijeniti način na koji posluju tijekom sljedećih pet godina, a 84 % je priznalo da odluke utemeljene na umjetnoj inteligenciji moraju moći objasniti kako bi im se moglo vjerovati.

Martina Čizmić | 11.07.2019. / 12:00

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images)

Da umjetna inteligencija može donijeti velik napredak, slažu se svi. Kako bi se to zaista i ostvarilo, tvrtke moraju primijeniti odgovornu praksu korištenja umjetne inteligencije i prije samog njezina uvođenja. A procijenjeni ekonomski potencijal umjetne inteligencije iznosi čak 15,7 bilijuna dolara.

Borba protiv rascjepkanog pristupa razvoju i integraciji umjetne inteligencije, koji organizacije izlaže potencijalnim rizicima, zahtijeva od organizacija da uključe sveobuhvatno razumijevanje, razvoj i integraciju odgovornog korištenja umjetne inteligencije u svoje poslovanje, zaključci su novog PwC-ova priručnika objavljenog na Svjetskom ekonomskom forumu u kineskom gradu Dalianu.

PwC je utvrdio pet dimenzija na koje se organizacije trebaju usredotočiti i koje trebaju prilagoditi svojim strategijama, dizajnu, razvoju i implementaciji umjetne inteligencije: upravljanje, etika i regulativa, mogućnost tumačenja i objašnjavanja, stabilnost i sigurnost te pristranost i pravednost.

Ove su dimenzije usredotočene na ugrađivanje strateškog planiranja i upravljanja u razvoj umjetne inteligencije, ublažavanje sve veće zabrinutosti javnosti u pogledu pravednosti, povjerenja i odgovornosti.

Temelj odgovorne umjetne inteligencije je sveobuhvatno upravljanje. Sposobnost organizacija da odgovore na pitanja o odgovornosti, usklađivanju i kontrolama bit će odlučujući faktor za postizanje ambiciozne kineske strategije rasta na području umjetne inteligencije, istaknuo je Wilson Chow, globalni voditelj usluga u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija u PwC-u Kina.

Ranije ove godine 85 % predsjednika uprava izjavilo je kako će umjetna inteligencija značajno promijeniti način na koji posluju tijekom sljedećih pet godina, a 84 % je priznalo da odluke utemeljene na umjetnoj inteligenciji moraju moći objasniti kako bi im se moglo vjerovati.

Pitanje etike i odgovornosti na području umjetne inteligencije očito zabrinjava većinu poslovnih ljudi. Rukovoditelji najviše razine trebaju aktivno poticati i aktivno se uključiti u cjelovitu integraciju odgovorne strategije za razvoj umjetne inteligencije koja počiva na etičkim vrijednostima kako bi ostvarili ravnotežu između potencijalnih ekonomskih dobitaka i transformacije poslovanja i društva koja se odvija jednom u generaciji. Jedno bez drugoga predstavlja temeljne reputacijske, poslovne i financijske rizike, istaknuo je  Anand Rao, globalni voditelj usluga povezanih s umjetnom inteligencijom u PwC-u SAD.

Rezultati istraživanja pokazuju nezrelost i nedosljednost u razumijevanju i primjeni odgovornih i etičkih praksi na području umjetne inteligencije. Naime, samo 25 % ispitanika izjavilo je kako će prije primjene rješenja na području umjetne inteligencije prvo razmotriti njihove etičke implikacije. Tek jedan od pet (20 %) ima jasno definirane postupke za utvrđivanje rizika povezanih s umjetnom inteligencijom. Više od 60 % oslanja se na programere, neformalne procese ili nema dokumentirane procedure. Postoje etički okviri ili razmatranja na području umjetne inteligencije, ali provedba nije bila dosljedna. Čak 56 % ispitanih izjavilo je kako bi im bilo teško utvrditi uzrok u slučaju da umjetna inteligencija njihove organizacije učini nešto pogrešno. Više od polovice ispitanika nije formaliziralo svoj pristup procjeni umjetne inteligencije u pogledu pristranosti, a kao razloge naveli su nedostatak znanja i alata te ad hoc procjene. Na kraju, 39 % ispitanika koji imaju UI u širokoj primjena bili su samo „donekle” sigurni da znaju kako zaustaviti svoju umjetnu inteligenciju ako nešto krene po zlu.

Umjetna inteligencija donosi prilike, ali i izazove vezane za povjerenje i odgovornost. Kako bi se ostvarila korist od produktivnosti UI, za uspjeh su potrebne integrirane organizacijske i kadrovske strategije te planiranje. Rukovoditelji najviše razine svakako bi trebali preispitati sadašnju i buduću praksu na području umjetne inteligencije unutar svoje organizacije, postavljajući pitanja ne samo kako bi se odgovorili na potencijalne rizike, nego i kako bi utvrdili postoje li odgovarajuća strategija, kontrole i procesi, istaknuo je Rao.

Odluke koje donosi umjetna inteligencija ne razlikuju se od onih koje donose ljudi. U oba slučaja morate biti u stanju obrazložiti svoje izbore i razumjeti povezane troškove i posljedice. Ovdje nije riječ samo o tehnološkim rješenjima za otkrivanje pristranosti, ispravljanje, obrazlaganje i izgradnju sigurnih i pouzdanih sustava. Potrebna je nova razina holističkog vodstva koje razmatra etičke dimenzije te dimenzije odgovornosti utjecaja tehnologije na poslovanje, počevši od prvog dana, dodao je na kraju. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti