11 razloga da zamijenite svoj iPhone s novim BlackBerry KEYone

Da, na tržištu ima i boljih pametnih telefona, ali BlackBerry nostalgičari mogli bi s KEYoneom napokon doći na svoje.

Martina Čizmić | 05.05.2017. / 16:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kad su pametni telefoni s ekranom osjetljivim na dodir osvojili tržište i korisnike, još uvijek je bio jedan mali dio korisnika koji nikako nisu mogli prežaliti odlazak tipkovnice.

Posljednji model pametnog telefona koji nam dolazi iz BlackBerrya mogao bi im ponovno vratiti osmijeh na lice. KEYone je opremljen QWERTY tipkovnicom i ima privlačan aluminijski dizajn, a pogonit će ga posljednja verzija Androida.

Kako piše Mashable, KEYone nije savršen telefon, ali je izuzetno funkcionalan i mogao bi preobratiti neke ljubitelje iPhonea. Pogotovo one koji više vremena provode pišući poruke ili jednostavno imaju veće prste.

Upravo je tipkovnica glavni adut ovog uređaja. Tipke su dovoljno velike i za korisnike s većim prstima, a opet je dovoljno mala da ne smanjuje korisnu površinu ekrana osjetljivog na dodir.

Što nas dovodi do 4.5 inčnog ekrana koji je sa svojim omjerom 3:2 neuobičajen u svijetu pametnih telefona. Ima nešto manju rezoluciju od ostalih uređaja s Android OS-om na tržištu, ali i unatoč tome prikazuje čistu i dovoljno svjetlu sliku.

U BlackBerryu su odlučili u potpunosti iskoristiti tipkovnicu pa su tako osmislili geste za tipkovnicu zahvaljujći kojima ne morate dodirivati ekran ako želite skrolati kroz aplikacije ili web stranice. Uz to, potez prstom ulijevo kad tipkate, obrisat će posljednju napisanu riječ.

Razmaknica na tipkovnici ujedno služi i kao senzor za očitavanje otisaka prsta koji svojom brzinom rada posramljuje one na iPhone 7 i Pixel Nexusu.

Tipkovnica je u potpunosti programibilna, odnosno svaku tipku možete pretvoriti u kraticu koja će pokrenuti određenu aplikaciju ili akciju unutar aplikacije. To znači da možete imati ukupno 52 kratice i gotovo uopće ne morate dodirivati ekran.

KEYone dolazi s posljednjom Android 7.1.1. verzijom te Google Assistantom zbog čega se može pohvaliti titulom jednog od najažurnijih Android uređaja dostupnih na tržištu.

Iako KEYone nije vrhunski uređaj poput posljednjeg Samsung Galaxy 8 ili Pixela, njegovih 3 GB RAM-a i Qualcommov Snapdragon 625 čip zadovoljit će većinu korisnika koji uz uobičajeno slanje e-mailova i provjeravanje Facebooka povremeno uključe i neku 3D igricu. Treba istaknuti da KEYone dolazi s 32 GB prostora za pohranu koji je moguće proširiti dodatnom microSD karticom.

BlackBerry se oduvijek ponosio svojom sigurnosnom komponentom. Godinama je upravo BlackBerry bio jedini mobilni uređaj koji je imao blagoslov američke vlade. Ni KEYone nije ništa manje siguran. Opremljen je dodatnim slojem sigurnosti kroz DTEK aplikaciju koja nadzire što rade instalirane aplikacije i kojim podacima pristupaju.

Baterija je možda najveći adut ovog uređaja. KEYone dolazi s baterijom kapaciteta 3,505 mAh što osigurava ugodan rad cijeli dan, a zahvaljujući punjenu putem USB-C utora, podržava Quick Charge 3.0 i puni bateriju do 80 posto za vrijeme potrebno da popijete kavu s kolegom iz ureda ili obavite ručak (otprilike 35 minuta).

Neizostavan dio svakog BlackBerry uređaja je i BBM odnosno BlackBerry Messenger. Za one koji ga još uvijek koriste (ili ga nikad nisu prežalili), to je samo dodatan plus u tablici “Zašto kupiti KEYone”.

I na kraju, KEYone ima klasičan utor za slušalice. Da, znamo u 2017. to se ne bi trebalo posebno isticati. Ali s obzirom na to da su proizvođači pametnih telefona sve skloniji izbacivanju tog utora i prisiljavanju korisnika na korištenje Bluetooth slušalica, klasični utor zvuči kao nešto što je potrebno posebno izdvojiti.

Da, znamo, na tržištu ima i boljih pametnih telefona, ali BlackBerry nostalgičari mogli bi s KEYoneom napokon doći na svoje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti