15-godišnja djevojka izradila svjetiljku koja radi na toplinu ruke

Ann Makosinski učenica je St. Michaels University škole i proglašena je za jednom od 15 finalista Googleovog globalnog natjecanja u znanosti.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 29.06.2013. / 14:38

15-godišnja djevojka izradila svjetiljku koja radi na toplinu ruke

Ann Makosinski učenica je St. Michaels University škole i proglašena je za jednog od 15 finalista Googleovog globalnog natjecanja u znanosti.

Makosinski je izradila svjetiljku koja se napaja toplinom iz ruke, te nema nikakvih dijelova koji se mogu mijenjati kao ni baterije. Mlada nada znanosti Makosinski istaknula je kako je izradila dvije svjetiljke koje ne koriste nikakve baterije, otrovne kemikalije niti kinetičku energiju. 

"Hollow Flashlight ne stvara buku niti vibracije i uvijek će raditi. Jedino ograničenje je potreba za najmanje 5 celzijevaca razlike u temperaturi kako bi svjetiljka provela dovoljno svjetlosti" — istaknula je Ann.

Google je tako odabrao 5 natjecatelja iz svake done skupine (13-14, 15-16 te 17-18) koji će doći na njihov kampus kako bi podigli svoje nagrade. Također, pobjednik će dobiti 10-dnevni put na Galapagos s National Geographic ekspedicijom i 50.000 dolara školarine.

Ann je već ranije osvojila brončanu nagradu za svoj prvi projekt "The Piezoelectric Flashlight" a kaže kako su joj uzori Nikola Tesla i Marie Curie. Mlada znanstvenica za sada još ne zna što bi točno htjela raditi u životu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti