15 milijuna kuna vrijedan kirurški robotski sustav uskoro u Hrvatskoj

Robot stoji oko 15 milijuna kuna, a prije šest mjeseci za njegovu nabavku osigurana su sredstva iz EU fondova.

Martina Čizmić | 16.11.2018. / 17:00

Kirurški robotski sustav (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je u petak da prvi kirurški robotski sustav za operaciju karcinoma prostate stiže u Hrvatsku za nekoliko dana, a trebao bi pridonijeti poboljšanju ishoda liječenja te bolesti od koje godišnje u Hrvatskoj umre oko 900 muškaraca.

Ministar je to najavio na 6. znanstvenom sastanku posvećenom tumorima prostate, koji je u petak održan u HAZU-u u organizaciji Akademijina Razreda za medicinske znanosti i Hrvatskog društva za urološku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora, a na njemu je sudjelovalo i šest stručnjaka s američke klinike Mayo.

Karcinomi prostate danas se u svijetu u 90 posto slučajeva operiraju robotskom tehnikom, rekao je Kujundžić istaknuvši kako će to uskoro biti moguće i u Hrvatskoj.

Robot stoji oko 15 milijuna kuna, a prije šest mjeseci za njegovu nabavku osigurana su sredstva iz EU fondova. Bit će smješten u KBC-u Zagreb gdje se osniva Nacionalni robotski centar, koji bi trebao početi raditi u proljeće iduće godine.

Karcinom prostate po pojavnosti je drugi karcinom kod muškaraca u Hrvatskoj, istaknuo je ministar i najavio da će Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate obuhvatiti mnoge mjere, od čimbenika rizika i ranoga otkrivanja do raznih oblika liječenja.

Pokrenuta izrada nacionalne baze podataka

Predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb Željko Kaštelan ustvrdio je da u Hrvatskoj godišnje preko 2000 muškaraca oboli od karcinoma prostate, koji je zbog svoje učestalosti značajan javnozdravstveni problem.

U KBC-u su krenuli s izradom nove baze podataka bolesnika. Nastojimo se informatizirati te standardizirati dijagnostički i terapijski tretman, kaže Kaštelan dodajući da nacionalnu bazu podataka rade uz pomoć Ministarstva zdravstva i povjerenstva za rano otkrivanje raka prostate, koje je ustanovio ministar zdravstva.

Naša je zadaća rano otkriti bolest jer je tada moguće gotovo potpuno izlječenje bolesnika. Ako se bolest proširi i metastazira, efikasnost je puno manja, kaže Kaštelan.

Ističe da se u Centru za prostatu u KBC-u Zagreb praktički u jednom danu može obaviti svu potrebnu dijagnostiku i dobiti adekvatnu terapiju.

Šesti skup o tumorima prostate pozdravio je predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić pohvalivši multidisciplinarnost skupa na kojem sudjeluju razni liječnici koji se bave tumorima prostate, od urologa, onkologa i radioterapeuta do patologa i stručnjaka nuklearne medicine.

Na skupu su iznesena najnovija dostignuća u dijagnostici i terapiji raka prostate, od robotske kirurgije do biopsije pod magnetskom rezonancom.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti