3DExperience – Budućnost industrije je virtualno projektiranje i 3D printanje

3DEXPERIENCE platforma omogućuje integraciju svih procesa i podataka tijekom cijelog životnog ciklusa proizvoda u informacijsko okruženje

Martina Čizmić | 17.10.2017. / 07:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tehnologija danas napreduje i razvija se tolikom brzinom da je ponekad teško ići ukorak sa svim novim otkrićima i tehnologijama koje se pojave u samo godinu dana. Zato nije rijetkost da se mladi ljudi, koji tek završavaju fakultet, ulaskom na tržište rada otkrivaju kako nemaju vještine potrebne za rad u struci. Ne zato što nisu željeli učiti, već zato što su vještine razvijali na uređajima i u programima koji više nisu aktualni.

Jedna od kategorija u kojoj se stvari mijenjaju gotovo iz mjeseca u mjesec i u kojoj je potrebno konstantno učiti nove vještine i educirati se jest i 3D modeliranje, skeniranje i printanje. Upravo kako bi osigurale da mladi ljudi nakon završenog fakulteta svojim vještinama budu konkurentni na tržištu, tvrtke se sve češće odlučuju na opremanje fakultetskih i srednjoškolskih laboratorija potrebnim uređajima i programima.

I tvrtka CADCAM Grupa odlučila se na takav potez opremivši laboratorij na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu u suradnji s tvrtkom Rimac Autombili te Tehničkom fakultetu u Rijeci u suradnji s tvrtkom AITAC. Tako će studenti na tim fakultetima imati prilike raditi na platformi 3DEXPERIENCE. Na otvorenju opremljenih labarotorija studenti su imali priliku i s uređajem za virtualnu stvarnost HTC Vive zakoračiti u unutrašnjost najsloženijih sklopova, upoznati humanoidnog robota Poppy kojeg su napravili studenti iz Italije pomoću platforme 3DEXPERIENCE i tehnologije 3D printanja te se upoznati s tehnologijama obrnutog inženjerstva, 3D skeniranja i 3D printanja.

Osim CAD funkcionalnosti za 3D konstruiranje, platforma 3DEXPERIENCE omogućuje integraciju svih procesa i podataka tijekom cijelog životnog ciklusa proizvoda u informacijsko okruženje s precizno definiranim ulogama i ovlastima korisnika, aplikacije za 3D konstruiranje, modeliranje i simulacije, kao i aplikacije za inteligentno upravljanje podacima tj. pretraživanje i sistematizaciju podataka. Povezuje inženjere, projektante, dizajnere, menadžere, marketing, prodaju te druge odjele i lokacije u integrirano kolaborativno okruženje.

Kako platforma 3DEXPERIENCE funkcionira i kako izgleda humanoidni robot Poppy mogli smo se uvjeriti i na forumu koji su u Zagrebu organizirale tvrtke CADCAM Grupa i Dassault Systemes. O robotu Poppy i tome koliko je učinkovita komunikacijska infrastruktura koja povezuje ljude i strojeve te omogućuje umreženu razmjenu podataka pojasnio nam je Fabio Meneghetti iz tvrtke Dassault Systemes.

Poppy je projekt koji smo započeli prije nekoliko mjeseci, a kroz koji smo željeli pokazati mogućnosti platforme 3DEXPERIENCE. Poppy je mali robot, ali je bio izazovan jer je trebalo proći različite discpiline u istom proizvodu – softver, mehaničke dijelove, a važno je razumjeti kako sve to radi na istoj platformi, istaknuo je Meneghetti.

Zanimljivo je kako je on već imao iskustva u korištenju platforme 3DEPERIENCE, no kolege koji su s njim radili na projektu Poppy nisu se još susreli s ovom platformom, iako su završili fakultete. Kako sami ističu, nije bilo lako jer su na istoj platformi morali pripremiti projekt, dobiti ocjenu njegove isplativosti, proći procese osmišljavanja, izrade, osmišljavanja procesa proizvodnje, a istovremeno međusobno surađivati i nadopunjavati se. Takav zajednički rad na istoj platformi olakšava i ubrzava proces proizvodnje. Jer, kako su nam istaknuli, prije proizvodnje prvog proizvoda koji ima fizički oblik inženjeri izrađuju digitalnog blizanca proizvoda koji omogućuje ispitivanje proizvoda i njegovih funkcionalnosti u okviru virtualnih testova. To znači da više nije potrebno nekoliko mjeseci za izradu nekog prototipa i njegovo testiranje, već se cijeli proces svodi na svega nekoliko dana.

To je proizvodnja u industriji 4.0. Ako započnete dobro, onda će sve dobro i završiti, istaknuo je na kraju Meneghetti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti