4 stvari koje rade uspješni poduzetnici. Naučite nešto!

Barbara Corcoran, nekima poznata s TV ekrana, pogotovo u emisiji Shark Tank pričala je o 4 najbitnije stvari koje radi svaki uspješni poduzetnik. Naime, Barbara je žena s dugogodišnjim iskustvom, a samo do svojeg 23. rođendana promijenila je čak 20 poslova.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 03.04.2014. / 10:09

4 stvari koje rade uspješni poduzetnici. Naučite nešto!

Postanite fan na Facebooku ako već niste!

Barbara Corcoran, nekima poznata s TV ekrana, pogotovo u emisiji Shark Tank pričala je o 4 najbitnije stvari koje radi svaki uspješni poduzetnik. Naime, Barbara je žena s dugogodišnjim iskustvom, a samo do svojeg 23. rođendana promijenila je čak 20 poslova.

Barbara kaže kako su uspjeh i neuspjeh dva nerazdvojiva ‘partnera’, pa tako kaže da svaki poduzetnik koji želi uspjeti mora doživjeti i neuspjeh: “Morate biti dobri u rukovanju odbijanja, i onda još odbijanja i na kraju još odbijanja.” Također, Barabara slikovito opisuje biznis kao ženu koja rađa: “To je kao dok rodite. Jednostavno morate tiskati dok jednostavno nemate biznis.”

1. Njegujte iracionalan optimizam

Ako želite sami krenuti svojim putem, morate biti optimistični do granice koja nadmašuje zdrav razum. “Morate vidjeti sve na pola puno, iako vam svi govori da nemate ništa u vašoj čaši.” Racionalna analiza ima svoje mjesto, no za poduzetnika može biti vrlo opasna. Kada počinjete u svom poslovnom životu, skoro da trebate imati nizak IQ, kaže Barbara. "Kako bi uspjeli, optimizam je često važniji od inteligencije."

2. Prihvatite vaše strahove i suprotstavite im se

Barbara je imala velik problem s javnim nastupom, pa je tako izgubila glas na jednoj od svojih prezentacija. Umjesto da se zatvorila u sobu i više nikad izašla pred ljude, Barbara je odlučila naučiti kako se to radi. Krenula je malim koracima ispred male skupine ljudi studenata, a ta odluka ne samo da ju je učinila boljim govornikom već i boljom prodavačicom. “Da nisam bila neuspješna na tom području, nikad ne bi to naučila i ne bi savladala strah u javnim govorima! Možete se naći u teškim situacijama, no na kraju se vraćate snažniji nego ikad i za to budete nagrađeni!".

3. Pretvarajte da ste uspješni sve dok to ne postignete

Umjesto da nesigurnost dovodi u pitanje povjerenje u vas same, iskoristite ju kao motivator. “Nesigurnost će vas natjerati da se više trudite jer ne želite biti uhvaćeni.” 

4. Napravite prvi korak, razmišljajte kasnije

Ponekad, logika može više nauditi poduzetniku nego mu pomoći, kaže Barbara. “Ako stalno analizirate stvari kako bi shvatili što ja najbolje napraviti, stajat ćete na mjestu zauvijek.” Corcoran smatra da ne postoji pravo vrijeme za razviti biznis, umjesto toga, preporuča useliti se u veći ured. Već danas! “Ako ćete se suzdržavati i čekati da sve bude na svom mjestu, onda se to nikad neće dogoditi.”

Kao dodatak ovoj priči, raditi u uredu koji je prevelik za vašu kompaniju stvara pritisak da popunite radna mjesta, a pritisak je vrlo važna stvar, kaže Barbara. “Uvijek ste pametniji pod pritiskom nego kad stojite s vanjske strane i procjenjujete situaciju. Ne možete učiti kako biti poduzetnik, ponekad morate samo skočiti.”

Izvor BusinessInsider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti