5 savjeta za pokretanje uspješnog businessa: vodič za početnike

Kako biste bili uspješni u poslu, morate imati izražene dobre sposobnosti za planiranje i organizaciju. To je ključ uspješnog businessa.

Zimo Zimo Branimir Grabovac | 16.11.2013. / 14:36

5 savjeta za pokretanje uspješnog businessa: vodič za početnike

Kako biste bili uspješni u  poslu, morate imati izražene dobre sposobnosti za planiranje i organizaciju. To je  ključ uspješnog businessa. Vjerojatno ste već naišli na nekoga tko misli da je otvaranje vlastite tvrtke  jednostavo, danas ju otvoriš, a sutra već zarađuješ milijune.

To definitivno nije tako, pogotovo ne u današnje vrijeme.  U nastavku vam donosim 5 savjeta koji će vam pomoći u pokretanju uspješnog businessa.

1. Dobar business plan

Prije  otvaranja tvrtke najvažniji posao je napraviti dobar business plan. Bez dobrog plana nema uspješnog businessa. Business plan možete napraviti sami ili uz pomoć stručnjaka.

2. Organizacija

Da biste bili uspješni u poslu morate biti organizirani. Bez dobre organizacije nema uspješnog businessa. Moj savjet je da napravite tzv. “to do” liste za svaki dan.  Tako ćete biti sigurni da nećete ništa zaboraviti i da će sve što ste planirali, biti odrađeno u zadanom roku.

3. Radite ono što najbolje  znate

Nikada nemojte pokrenuti business samo zato što ste vidjeli  da je netko uspješan u tome i   puno zarađuje. To što je netko uspješan ne znači da ćete biti i vi. Radite ono što volite, ono što najbolje znate.  Nemojte pokretati posao o kojem ne znate ništa ili znate vrlo malo.

4. Analizirajte konkurenciju

Ključna stvar je da analizirate konkurenciju. Pogledajte kako oni rade, učite na njihovim greškama, pokušajte biti bolji od njih.

5. Preuzmite rizik

Kako biste postali uspješni, morat ćete ulaziti u rizike. Sagledajte onu dobru i onu najcrniju stranu tog rizika. Procijenite isplati li vam se ući u taj rizik ili ne.

I za kraj, nitko vam neće dati ni lipe!

Ako nemate vlastiti kapital, vrlo teško ćete razviti business. Zaboravite na investicije, pomoć banaka i drugih institucija. Ako mislite da imate dobru ideju za business, posudite novac od prijatelja, rodbine,  pokušajte ga  podignuti na “noge” i tek onda  potražite potencijalne investitore.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti