5G se širi Hrvatskom: Nova tehnologija dostupna u još osam gradova

5G mreža trenutačno je dostupna u 14 gradova te pokriva milijun stanovnika Hrvatske.

Martina Čizmić | 03.12.2020. / 13:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

5G tehnologija polako, ali sigurno osvaja hrvatske gradove. Nakon što je prije mjesec dana premijerno 5G mrežom pokriveno šest gradova, od danas je ona dostupna u njih još osam - Đakovu, Našicama, Požegi, Varaždinu, Vinkovcima, Virovitici, Vukovaru i Županji. Time je 5G mreža trenutačno dostupna u 14 gradova te pokriva milijun stanovnika Hrvatske.

Kako ističu iz Hrvatskog Telekoma, 5G tehnologija omogućuje tri osnovne stvari: brži i bolji pristup internetu, brži odaziv mreže te osjetno veću povezanost velikog broja uređaja, što je preduvjet za razvoj pametnih industrija, modernih gradova i društva budućnosti.

5G mrežu želimo učiniti dostupnom u svim dijelovima Hrvatske. Upravo zbog toga smo novi 5G iskorak napravili u sedam slavonskih gradova i Varaždinu. 5G je nova inovacijska platforma koja će omogućiti punu digitalizaciju u području proizvodnje, logistike i poljoprivrede te omogućiti daljnji razvoj digitalnih usluga za javnu upravu i zdravstvo, izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

5G mreža Hrvatskog Telekoma trenutačno djeluje na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra - DSS (Dynamic Spectrum Sharing), čija primjena omogućava upotrebu postojećih frekvencija za 5G i brzu implementaciju 5G mreže te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti