6 aplikacija za videopozive koje su bolji izbor od popularnog Zooma

Trebate uspostaviti videopoziv, ali niste sigurni koju aplikaciju ili servis odabrati? Zoom vam se ne sviđa? Ovo su druge mogućnosti koje možete koristiti.

Martina Čizmić | 20.04.2020. / 14:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Aplikacije za videokonferencije i videopozive postoje već godinama i neki ih redovito koriste. No tek je pandemija koronavirusa i masovni rad od kuće, pokrenula trend videopoziva umjesto sastanaka.

Jedna od aplikacija koja je doživjela svjetsku popularnost (iako je na tržištu dostupna već nekoliko godina) zasigurno je Zoom. No kako je njezina popularnost rasla, tako su rasle i prijave protiv Zooma zbog kršenja privatnosti korisnika, slabe sigurnosti korisničkih podataka, ali i sve većeg broja tvrtki i država koje su svojim zaposlenicima zabranile korištenje ove aplikacije.

Slika nije dostupna Koronavirus učinio alate za videopozive još popularnijima

Pa što onda koristiti za videokonferencije, ako je Zoom nedostupan?

Vjerovali ili ne, na tržištu postoji niz različitih aplikacija koje je moguće koristiti za videokonferencije. Istina, nemaju baš sve iste mogućnosti, ali im je zajedničko da su jednostavne za korištenje.

Napravili smo kratki pregled alternativa Zoomu kako biste se lakše odlučili koju odabrati za lakši rad. U većini je slučajeva važno da i osoba s kojom želite uspostaviti videopoziv koristi istu aplikaciju.

Slika nije dostupna 8 zlatnih pravila za uspješne videopozive kad radite od kuće

Viber

Koristite li Viber na svom pametnom telefonu, vjerojatno znate osnove uspostava videopoziva. Dovoljno je odabrati osobu u svom imeniku u aplikaciji Viber, kliknuti na ikonu kamere i pričekati da se osoba javi. Isti je princip i ako uspostavljate videopoziv putem Vibera s računala. Potrebno je instalirati Viber za PC, povezati ga s mobilnom aplikacijom i nakon toga kliknuti na osobu koju želite nazvati.

Viber nudi opciju do sudionika grupnog poziva, tako da možete bez problema pozvati cijeli tim ili obitelj.

Skype

Ovo je vjerojatno jedna od najpoznatijih aplikacija za uspostavu videopoziva i videokonferencije. Skype podržava do 50 sudionika u pozivu (iako vam ne bismo preporučili da bude više od 20), poziv može trajati koliko god vam treba, a čak nudi i opciju snimanja poziva kako bi oni, koji nisu mogli sudjelovati u pozivu, vidjeli o čemu se govorilo. Važno je preuzeti aplikaciju i otvoriti račun kako biste mogli uspostaviti pozive, no nakon toga sve e veoma jednostavno i lako.
Ako pak ne želite preuzimati aplikaciju, možete pokrenuti Skype Meet Now te besplatno i bez otvaranja računa uspostaviti videopoziv.

Microsoft Teams

Koristite li Office 365, vjerojatno ste dobro upoznati s Microsoftovim alatom za videopozive Microsoft Teams. Zamišljen kao alat za suradnju zaposlenika, u vrijeme koronavirusa počeo se koristiti i u nastavi na daljinu. Svatko ga može koristiti, čak i ako nema pretplatu na Office365. Dovoljno je prijaviti se za besplatnu verziju svojim e-mailom i nakon toga možete zvati i primati videopozive, dijeliti ekrane i dokumente do 10 GB veličine.

Slika nije dostupna Živcira vas kvaliteta videa u pozivima? Pretvorite svoj mobitel u najbolju web-kameru

Google Hangouts/ Hangouts Meet

Koristite li Googleove usluge u privatne ili G Suite u poslovne svrhe, nudi vam se mogućnost uspostavljanja videopoziva preko Hangoutsa. Ako ste već korisnik G Suitea, vjerojatno nećete morati dodatno plaćati korištenje Hangouts Meeta. Ako niste, možete ga isprobati dva tjedna besplatno. Ako pak koristite Gmail u privatne svrhe, možete koristiti obični Hangouts za uspostavljanje poziva. Bitno je samo da i osoba na drugoj strani koristi Hangouts.

Videolink2me

Ovaj zanimljivi servis ne zahtijeva instalaciju nikakve aplikacije i nije bitno koju aplikaciju za videopozive inače koristite vi ili vaši kolege. Dovoljno je otvoriti ga u internetskom pregledniku, pokrenuti videopoziv i servis će stvoriti jedinstven link za vaš poziv. Nakon toga samo podijelite link s kolegama s kojima želite komunicirati i kako se oni budu spajali (klikali na link), tako će biti dodani u poziv. Izvrsno rješenje ako se ne možete dogovoriti oko toga koju aplikaciju koristiti.

Slack

Radite li u velikoj tvrtki vjerojatno ste čuli za Slack, aplikaciju za chat unutar tvrtke ili tima. No Slack ima mogućnost i uspostavljanja videopoziva i audiopoziva. Ako vaša tvrtka koristi besplatnu verziju Slacka, možete uspostavljati direktne pozive samo s jednom osobom, ali ako ima pretplatu, možete napraviti videokonferenciju s do 15 ljudi.

Treba istaknuti kako je Slack moguće povezati i s drugim videokonferencijskim servisima poput Zooma, Webexa ili Bluejeansa.

Web kamera Web-kamere u vrijeme pandemije postale su nužnost, ali nikako ne zaboravite napraviti ovo kad ih ne koristite

Bez obzira na to koji servis upotrijebili, trebate imati na umu da bi se videopozivi trebali koristiti onda kad je to prijeko potrebno te da ne bi trebali biti veoma dugi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti