8 savjeta kako se zaštititi od kibernetičkih kriminalaca na ljetovanju

Bez obzira putujete li u drugu državu ili idete na nekoliko dana u svoju vikendicu, nije loše pridržavati se ovih savjeta za siguran odmor.

Martina Čizmić | 16.06.2018. / 18:00

Godišnji odmor s pametnim telefonom (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Jedva ste dočekali da vam započne godišnji odmor. U niskom startu odbrojavate minute do polaska na željenu ljetnu destinaciju. Još samo nekoliko provjera jeste li pripremili sve što vam treba i krećete.

No, dok je vama na umu samo maknuti se od svakodnevice i uživati u odmoru, kibernetički kriminalci vaš godišnji odmor vide kao priliku da nešto zarade. Naravno, na vaš račun.

Bez obzira putujete li u drugu državu ili idete na nekoliko dana u svoju vikendicu, nije loše pridržavati se ovih savjeta za siguran odmor.

Pazite što vaša djeca rade na internetu

Paziti što djeca rade na internetu trebalo bi cijele godine, no posebice tijekom ljetnih mjeseci. Skloni smo malo popustit stegu tijekom školskih praznika. Djelom da se sami odmorimo od korištenja računala i pametnih telefona, a djelom i jer djeca zapravo nemaju neke velike obaveze.

No, to ne znači da će sve one neprimjerene stranice jednostavno nestati zato što je ljeto. Ili da će aplikacije zaražene malwareom odjednom postati "čiste". Upravo zbog toga, trebalo bi iskoristiti ljeto i s djecom porazgovarati o eventualnim problemima s kojima se susreću na internetu - kontaktiranja s nepoznatim ljudima, cyberbullyinga do slanja neprimjerenih poruka. Prilagodite razgovor dobi djeteta i dopustite im da i oni nešto nauče vas. Bit će vam lakše pratiti što rade.

Čuvajte se prevarantskih turističkih stranica

Europol je nedavno predstavio svoju kampanju kojom želi osvijestiti korisnike i građane da na internetu postoje prevarantske stranice koje po nevjerojatno niskim cijenama nude zrakoplovne karte, hotelski ili privatni smještaj.

Ako vam se čini da je ponuda predobra da bi bila istinita, vjerojatno se radi o prijevari.

Najjednostavniji način kako izbjeći prevarantske stranice je korištenje službenih kanala - službene internetske stranice nekog hotela ili zrakoplovne tvrtke, odlazak u poslovnicu turističke agencije i slično.

Pažljivo s korištenjem javnih bežičnih mreža

Nema osobe koja će odbiti besplatan internet. Pogotovo kad treba "potrošiti" nekoliko sati do sljedećeg leta, vlaka ili broda. No, otvorene mreže koje je moguće pronaći na takvim frekventnim mjestima mogu vas skupo koštati.

Tijekom korištenja takve otvorene mreže, svi vaši podaci su zapravo vidljivi bilo kome tko ima trunčicu naprednije poznavanje rada na računalu. Ako baš ne možete izbjeći korištenje takve mreže, nemojte ih koristiti za pristup osjetljivim podacima kao što su e-bankarstvo, poslovni e-mail račun i slično.

Morate li raditi, a dostupna vam je jedino besplatna i otvorena mreža, pobrinite se da na računalu (odnosno mobilnom uređaju) imate instaliran i ažuriran antivirusni program, ali i VPN program koji će stvoriti zaštićeni kanal za slanje podataka u kojem će oni biti sigurni.

Raspitajte se za sigurnost u samom hotelu

Slično kao i kod otvorenih mreža na javnim površinama, ni one u hotelima, ako su otvorene, nisu previše sigurne.

Raspitajte se u hotelu imaju li posebnu mrežu za goste koja ima veći stupanj sigurnosti i zaštićena je posebnom lozinkom.

Također, pitajte i kako štite vaše osobne podatke odnosno podatke o kreditnim karticama koje im najčešće morate ostaviti. Po odjavljivanju iz hotela, pogotovo ako se on nalazi u EU, raspitajte se što treba napraviti kako bi se vaši podaci izbrisali ih njihove arhive.

Naime, hakeri često vole napadati upravo hotele i hotelske lance kako bi došli do brojeva kreditnih kartica gostiju.

Nemojte objaviti cijelom svijetu da ste na putu

Društvene mreže omogućile su nam da jednostavno o bilo kakvom događaju u našem životu, u par klikova, obavijestimo cijeli svijet. Ili barem sve naše prijatelje i poznanike.

No, osim ako imate biranu listu pouzdanih ljudi, radije nemojte svima reći da cijela obitelj na dva tjedna ide na Korčulu. To kriminalcima može dati do znanja da je vaš dom prazan i potaknuti ih da ga dodatno isprazne.

Ako baš morate objavljivati fotografije s putovanja svakog dana, pobrinite se da osoba od povjerenja povremeno obiđe vaš dom i provjeri je li sve na svome mjestu.

Telefoniranje na putu (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Posebnu pozornost obratite na bankomate

Kriminalci ne biraju sredstva kojima se žele domoći novca. Jedan od omiljenih je tzv. skimming, odnosno postavljanje čitača na bankomate kojima "kradu" brojeve i PIN-ove kartica te ih poslije koriste za pražnjenje računa.

Nemojte samo gurnuti karticu u otvor. Pogledajte bankomat. Izgleda li vam sve u redu? Izbjegavajte korištenje bankomata koji su negdje na osami. Veće su šanse da će biti "prerađen" za krađu podataka. Radije birajte one koje su u sklopu banaka ili trgovačkih centara. I onda, pazite kako bankomat izgleda i obavezno prekrijte rukom tipkovnicu dok upisujete PIN.

Čuvajte svoje kartice

Na put nemojte nositi sve kartice koje imate. Odaberite jednu ili dvije koje su vam najprikladnije i raspitajte se u kartičarskoj kući odnosno banci kako se možete dodatno zaštititi. Neke banke odnosno kartičarske kuće dati će vam mogućnost da postavite limit koliko maksimalno novca možete potrošiti unutar 24 sata. Također, dati će vam i kontakte na koje možete prijaviti gubitak ili krađu kartice.

Upišite te kontakte ne samo u mobilni telefon nego i na nekoliko različitih mjesta koja su vam uvijek dostupna. Možete čak i napraviti kopiju kartice i kontaktnog broja banke te tu kopiju dati na čuvanje osobi od povjerenja. Ako se vama što dogodi ili niste u mogućnosti prijaviti krađu ili nestanak, ta osoba može to napraviti umjesto vas.

Odlogirajte se iz osjetljivih aplikacija i obrišite pohranjene lozinke

Nosite li na odmor računalo ili pametni telefon, odlogirajte se iz e-bankarstva, povjerljivih računa i sličnog i izbrišite pohranjene lozinke.

Ako izgubite ili vam ukradu uređaj, barem nećete morati zvati banku i objašnjavati zašto želite blokirati račune.

Također, zapišite IMEI broj svog mobilnog uređaja te PUK broj SIM kartice kako bi mogli kontaktirati svog tele-operatera i zatražiti lociranje odnosno deaktivaciju uređaja. Uostalom, ako ga i policija pronađe, lakše ćete dokazati da je to vaš uređaj.

I na kraju, ugodan odmor!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti